Back To Top

 • O Savezu

  Savez radio-amatera Republike Srpske je osnovan 1993. godine kao izraz želje , volje i potrebe radio-amatera iz Republike Srpske da nastave svoje organizovano radio-amatersko djelovanje, nakon što je prestao da postoji dotadašnji Savez radio-amatera Bosne i Hercegovine (SRABiH). Savez radio-amatera Republike Srpske je pravni naslijednik rasformiranog Saveza radio-amatera Bosne i Hercegovine na teritoriji Republike Srpske. Savez je upisan u registar kod Osnovnog suda u Trebinju, kao udruženje građana , u skladu sa Zakonom o udruženjima i fondacijama Bosne i Hercegovine.

 • Ciljevi Saveza

  Savez radio-amatera Republike Srpske formiran je sa cilјem objedinjavanja aktivnosti svih amaterskih radio-klubova i samostalnih članova, radio-operatora, koji egzistiraju na teritoriji Republike Srpske, kao i predstavlјanje radio amatera Republike Srpske u okviru Međunarodne unije radio-amatera. ..

 • Zadaci Saveza

  Savez ima zadatke da : - Vršiti koordinaciju rada svih članova Saveza na teritoriji Republike Srpske. - Vršiti koordinaciju saradnje svih članova Saveza sa drugim organizacijama radio-amatera u BiH. - Vršiti koordinaciju saradnje članova Saveza s nacionalnim Savezima drugih zemalјa i članovima tih Saveza. - Zastupati interese radio-amatera Republike Srpske u širim asocijacijama, kao i organima i organizacijama na nivou Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. - Organizovati i koordinirati sve aktivnosti i poslove od interesa za radio-amatere Republike Srpske, za koje se ukaže potreba. - Razvijati saradnju sa srodnim organizacijama i organima na području istraživanja i eksperimentisanja u oblastima radio-tehnike, elektronike, telekomunikacija i informatike.

 • Unapređenje radio-amaterizma u RS

  U redovnim aktivnostima Saveza priorite imaju aktivnosti usmjerene na stavranje što boljih uslova za rad aktivnih klubova i reaktiviranje ugašenih klubova. Unazad nekoliko godina Savez je izdvojio preko 50.000 KM sredstava namjenjenih za pomoć klubovima (nabavka radio-stanica, agregata, mjerne opreme, antena, troškovi preregistracije klubova...).

 • Organizacija od posebnog javnog interesa

  Savez je odlukom Vlade Republike Srpske 2011. godine dobio status organizacije od posebnog javnog interesa za Republiku Srpsku.

Savez radio-amatera Republike Srpske

Amateur Radio Union Of Republic Of Srpska

Prijavljivanje

Registrovani korisnici imaju privilegije da vide određene dijelove sajta i ostavljaju komentare na članke i forumu. Članovi SRRS se nakon registracije trebaju javiti administratoru sajta da bi dobili privilegiju člana.

Molimo Vas da prilikom registracije za korisničko ime koristite pozivni znak, a ukoliko nemate pozivni znak i želite koristiti korisničko ime po svom izboru obavezni ste ostaviti vlastito ime i prezime u formi prilikom registracije. Ukoliko ovo ne bude ispoštovano takva registracija će biti brisana iz registra. HVALA!

Ko je "ON-LINE"

Ko je na mreži: 239 gostiju i nema prijavljenih članova

Statistika sajta

Posetioci
200
Članci
443
Broj pregleda članaka
3209198

FORUM

SRRS mapa repetitora

srrsmaparpt2010 150
logo e73dpr


e73jhi logo 150
 
e73fde
 
BGJ Logo
Krajem jula, tačnije 21. jula ove godine učestvovali smo u CQ WW VHF kontestu. Za neke naše članove bilo je to prvo iskustvo sa 50 MHz opsegom. I ako ga zovu magičnim, ovaj put čarolije i nije bilo previše. Radili smo sa uzvišenja Šibovi, u neposrednoj blizini grada . Zbog termina početka takmičenja i naše nemogućnosti da organizujemo noćenje pod otvorenim nebom, odlučili smo da antenu sa stubom i rotatorom postavimo u subotu popodne, provjerimo swr i uređaj, a da u nedelju ujutro krenemo sa radom. Zamišljeni plan smo sproveli u djelo u potpunosti.
e74byz cq ww 6m 1Istina je da smo radili svega 40% vremena, ali visoki plasma i nije bio cilj. Uradili smo 62 QSO-a isključivo po starinski, cw i ssb jer modem za FT8 nije bio u paketu opreme koji smo nosili. Korištena je EF0605 antena i samo 50 W snage . Iskustva su veoma pozitivna i planiramo da ovaj kontest uvrstimo u plan redovnih godišnjih aktivnosti kluba . Sledeće godine sa bar 6 elemenata antenom, 100 W i FT8 u pogonu.

Drugi avgust bio je termin polaganja CEPT 1 kategorije, istina samo za jednog kandidata. Jedan ali vrijedan, uspješno je položio test kako teoretski tako i praktični te ušao u svijet radio-amaterizma. Dva dana prije pisanja ovog teksta, stigla je i dozvola tako da kada u eteru čujete E73SI znate da se radi o “našem” Siniši Maksimoviću.

Iako još nisu objavljeni zvanični rezultati, prema nezvaničnim rezultatima smo ove godine osvojili i prvo mjesto u kategoriji E7/MO u kontestu  VHF KUP SRRS. Pripreme za učešće, kao i obično, počele su u zadnji čas. Vremenska prognoza, kiša, Boban, E77O odsutan, Zoka, E78AB odsutan, ostali “koje kude”, sve u svemu izgledalo je kao “mrka kapa”. A onda se iznenada sve počelo slagati. Zoka se vratio iz Slovenije, mene nije trebalo mnogu ubjeđivati, a dobili smo i pomoć od prijatelja iz E74EBL-a. Linear koji je 2 godine stajao pokvaren u ormaru, osposobljen je, ponovo oživljen na našu , ali i na njegovu radost. Obzirom da je prognozirana kiša odustali smo od portaba i odlučili da probamo raditi iz grada. Pošto su 4 x EF0210LT već bile u dvorištu, pridodali smo još 2 x EF0209 fiksno prema istoku i zabava je mogla da počne. Prvi put od kada pamtim da je sva oprema testirana i spremna za kontest još u četvrtak. A gdje je petak, pa subota skoro cijeli dan, opušteno bez trke, organizacije na brzinu, sakupljanja i zaboravljanja opreme na raznim stranama, šatora, agregata i da ne nabrajam dalje.
Sad vidim kako nekima kontest pričinjava pravo zadovoljstvo.

e74byz cq ww 6m 2

e74byz VHF KUP setup
Sva oprema je radial bez ijednog problema, mada je bio spreman i rezervni PA. A što se tiče rezultata, ne možemo biti nezadovoljni. Obzirom da je lokacija niska , malo iznad najnižih gradskih naselja, pravci prema sjeveru i zapadu prilično su upotrebljivi, mada su signali OK stanica vrlo slabi. Pravac istoka je zato potpuno zatvoren I jedva smo uradili par veza sa te strane. Prosječan QRB od preko 360 km govori sam za sebe. Sve u svemu, zadovoljni smo urađenim.
I na karaju , na opšte oduševljenje svih, stigao je novi uređaj FTdx3000. Najmanje strpljenja imao je E73RB koji ga je odmah probao u KT KUP-u SRS. Uređaj izgleda odlično, jednostavan je za upotrebu I odlično radi. Ima samo jednu manu. Na mjestu za izbor banda, fali taster na kome piše 144. Ovom prilikom svi članovi radio kluba “Nikola Tesla”, zahvaljuju se UO SRRS na ovom poklonu.
Dio atmospfere sa ovih događanja zabilježen je i na fotografijama koje se mogu pogledati na https://www.facebook.com/RKE74BYZ.
Informacija: Stevo, E73CV