Back To Top

 • O nama

  Savez radio-amatera Republike Srpske je osnovan 1993. godine kao izraz želje , volje i potrebe radio-amatera iz Republike Srpske da nastave svoje organizovano radio-amatersko djelovanje, nakon što je prestao da postoji dotadašnji Savez radio-amatera Bosne i Hercegovine (SRABiH). Savez radio-amatera Republike Srpske je pravni naslijednik rasformiranog Saveza radio-amatera Bosne i Hercegovine na teritoriji Republike Srpske. Savez je upisan u registar kod Osnovnog suda u Trebinju, kao udruženje građana , u skladu sa Zakonom o udruženjima i fondacijama Bosne i Hercegovine. Nakon višegodišnjih problema od 2006. godine Kancelarija Saveza je preseljena u Trebinje, od kada nesmetano i svakodnevno funkcioniše.

 • O nama

  Jedan od glavnih dugoročnih zadataka i ciljeva Saveza je da članovi Saveza budu adekvatno predstavljeni i zastupljeni u Međunarodnoj uniji radioamatera - IARU, jer im je to pravo uskraćeno od 1993. godine uzurpacijom od strane Asocijacije radioamatera u BiH iz Sarajeva..

 • O nama

  Do kraja 2006. godine Savez se finasirao sredstvima od članarine , kotizacija i donacija, što je bilo dovoljno tek toliko da se podmire osnove potrebe da Savez funkcioniše. Od 2007. godine Savez je uvršten na grant Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske, čime su stvoreni uslovi da se planirane aktivnosti realizuju u najvećoj mjeri,a od 2011. godine Savez je dobio status organizacije od posebnog značaja za Republiku Srpsku.

 • O nama

  U redovnim aktivnostima Saveza priorite imaju aktivnosti usmjerene na stavranje što boljih uslova za rad aktivnih klubova i reaktiviranje ugašenih klubova. Unazad nekoliko godina Savez je izdvojio oko 50.000 KM sredstava namjenjenih za pomoć klubovima (nabavka radio-stanica, agregata, mjerne opreme, antena, troškovi preregistracije klubova...).

 • O nama

  Savez radio-amatera Republike Srpske je organizator dva radio-amaterska takmičenja, HF i VHF KUPA SRRS, koja imaju regionalno-međunarodni karakter.

Savez radio-amatera Republike Srpske

Amateur Radio Union Of Republic Of Srpska

Ko je "ON-LINE"

Ko je na mreži: 73 gostiju i nema prijavljenih članova

Statistika sajta

Posetioci
200
Članci
443
Broj pregleda članaka
3209253

FORUM

SRRS mapa repetitora

srrsmaparpt2010 150
logo e73dpr


e73jhi logo 150
 
e73fde
 
BGJ Logo
Dana 29.marta 2024. godine  održani su ispiti u Radio klubu "Doboj". Klub je postao masovniji i bogatiji za još 9 novih operatora. Ovo je prva ovogodišnja generacija novih ARO , ali ne i poslednja. Struktura profesionalnih zanimanja je različita, ima spasilaca, vozača, lovaca, školaraca. Bitno je da su na opsegu. Sledeći ispitni rok je zakazan za 3.maj.

Radio klub „TRB“, osnovan je u februaru mjesecu 2021. godine i za tri godine postojanja ostvarili smo dosta toga. Ono na šta smo posebno ponosni je činjenica da smo uspjeli „oživjeti“ radio-amaterizam na području Semberije i Majevice i da su mnogi stari radio-amateri ponovo aktivirali svoje licence i svoje znanje i iskustvo stečeno godinama rada, spremni su podjeliti sa svima onima koji tek ulaze u ovaj svijet. Ostvarili smo saradnju sa GSS Bijeljina, Vatrogasnom jedinicom Bijeljina, postavili magistralni repetitor Saveza koji i održavamo. U više navrata, članovi kluba su gostovali u različitim TV emisijama kako u Bijeljini tako i u Beogradu i na taj način promovisali klub, Savez i radio-amaterstvo uopšte.

Tim povodom, dana 11.02.2024. godine, organizovali smo skromno druženje i ručak na lokaciji Udrigovo, na planini Majevici. Druženju su prisustvovali članovi kluba kao i gost iz Srbije Aca YU1AC koji je tom prilikom uspio održati pedesetak DX veza.

Takođe smo iskoristili vrijeme da se izvrše podešavanja i sitne korekcije u radu repetitora RV-47 kao i pripreme za postavljanje repetitora za potrebe GSS Bijeljina.

Opširnije: Obilježavanje trogodišnjice...

Dana 8.12.2023. godine  u Radio klubu "Doboj" po sedmi put u ovoj godini organizovano je polaganje ispita za ARO, što je u današnje vrijeme vrijedno pažnje i za svaku pohvalu. Ovaj put ispit je uspješno položilo troje mlađih polaznika za ARO CEPT kategorije. Kako najavljuju iz Kluba sledeći ispit je zakazan za kraj marta iduće godine. Hamletima želimo da ih što prije čujemo na opsezima i mnogo dobrih veza u radu.
 Dana 7.aprila 2023. godine stasala je nova (četvrta) generacija amaterskih radio-operatora u Radio klubu "Doboj" u 2023.g. Ispit je  položilo 9 novih operatora, 5 CEPT i 4 NOVICE kategorije. Sledeća generacija bi trebala biti promovisana polovinom maja.
Dana 10.3.2023.g. u Radio klubu "Doboj" su održani ispiti za CEPT i NOVICE kategoriju. Bogatiji smo za dva nova CEPT operatora i jednog NOVICE. Sledeći pokušaj (ispit) je 7.4.2023.g....
Kao što je u nedavnom prilogu najavljeno dana25.2.2023. godine su po drugi put ove godine održani ispiti u Radio klubu "Doboj". Od 10 prijavljenih kandidata ispitu je pristupilo 8 i svi su uspješno položili ispit.
Sledeća provjera znanja je 10.3.2023.g.
Dana 3.2.2023.g. održani su ispiti u Radio klubu "Doboj". Za ispit je bilo prijavljeno 12 kandidata, a ispitu je pristupilo samo šest i svi su uspješno položili ispit.
Pet članova tima za spasavanje (nedavno formiranog u gradu) je položilo je ispit za CEPT kategoriju dok je jedan kandidat položio ispit za NOVICE kategoriju. Inače svi pripadnici tima za spasavanje su izražili želju da se učlane u Radio klub "Doboj" i polože ispit za CEPT kategoriju.
Sledeća provjera znanja je vrlo brzo, 25.2.2023.g.
Dva mjeseca čekanja na ispit dovodi do znatnog osipanja prijavljenog broja kandidata. Neki kandidati se prijavljuju i 3-4 puta da bi mogli prisustovati ispitu!!! Planiranje prisustva nekom dogadjaju 60 dana unapred je vrlo izazovno!

Nakon što su katastrofalni zemljotresi pogodili Tursku i Siriju, sa svih strana svijeta, pristigli su spasilački timovi kako bi pružili pomoć i pokušali spasiti što više nastradalih a među njima i specijalistički tim Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske. U sastavu tima RUCZ našli su se i pripadnici Gorske službe spasavanja (GSS) stanica Bijeljina, koji su trenutno u Turskoj i ulažu maksimalne napore kako bi pronašli što više unesrećenih. Tim je opremljen i obučen za potragu i spasavanje u ruševinama a u tome im pomaže i pas specijalno obučen za potragu unesrećenih u ruševinama.

U timu GSS nalaze se i tri člana radio kluba „TRB“, Nenad Jovanović E73NJB, Miroslavv Vujanović E75MVB i Mladen Rosić E74SRB.

Opširnije: Heroji velikog srca

Poslednje na forumu

 • Nema diskusija za prikaz