Back To Top

 • O Savezu

  Savez radio-amatera Republike Srpske je osnovan 1993. godine kao izraz želje , volje i potrebe radio-amatera iz Republike Srpske da nastave svoje organizovano radio-amatersko djelovanje, nakon što je prestao da postoji dotadašnji Savez radio-amatera Bosne i Hercegovine (SRABiH). Savez radio-amatera Republike Srpske je pravni naslijednik rasformiranog Saveza radio-amatera Bosne i Hercegovine na teritoriji Republike Srpske. Savez je upisan u registar kod Osnovnog suda u Trebinju, kao udruženje građana , u skladu sa Zakonom o udruženjima i fondacijama Bosne i Hercegovine.

 • Ciljevi Saveza

  Savez radio-amatera Republike Srpske formiran je sa cilјem objedinjavanja aktivnosti svih amaterskih radio-klubova i samostalnih članova, radio-operatora, koji egzistiraju na teritoriji Republike Srpske, kao i predstavlјanje radio amatera Republike Srpske u okviru Međunarodne unije radio-amatera. ..

 • Zadaci Saveza

  Savez ima zadatke da : - Vršiti koordinaciju rada svih članova Saveza na teritoriji Republike Srpske. - Vršiti koordinaciju saradnje svih članova Saveza sa drugim organizacijama radio-amatera u BiH. - Vršiti koordinaciju saradnje članova Saveza s nacionalnim Savezima drugih zemalјa i članovima tih Saveza. - Zastupati interese radio-amatera Republike Srpske u širim asocijacijama, kao i organima i organizacijama na nivou Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. - Organizovati i koordinirati sve aktivnosti i poslove od interesa za radio-amatere Republike Srpske, za koje se ukaže potreba. - Razvijati saradnju sa srodnim organizacijama i organima na području istraživanja i eksperimentisanja u oblastima radio-tehnike, elektronike, telekomunikacija i informatike.

 • Unapređenje radio-amaterizma u RS

  U redovnim aktivnostima Saveza priorite imaju aktivnosti usmjerene na stavranje što boljih uslova za rad aktivnih klubova i reaktiviranje ugašenih klubova. Unazad nekoliko godina Savez je izdvojio preko 50.000 KM sredstava namjenjenih za pomoć klubovima (nabavka radio-stanica, agregata, mjerne opreme, antena, troškovi preregistracije klubova...).

 • Organizacija od posebnog javnog interesa

  Savez je odlukom Vlade Republike Srpske 2011. godine dobio status organizacije od posebnog javnog interesa za Republiku Srpsku.

Savez radio-amatera Republike Srpske

Amateur Radio Union Of Republic Of Srpska

Prijavljivanje

Registrovani korisnici imaju privilegije da vide određene dijelove sajta i ostavljaju komentare na članke i forumu. Članovi SRRS se nakon registracije trebaju javiti administratoru sajta da bi dobili privilegiju člana.

Molimo Vas da prilikom registracije za korisničko ime koristite pozivni znak, a ukoliko nemate pozivni znak i želite koristiti korisničko ime po svom izboru obavezni ste ostaviti vlastito ime i prezime u formi prilikom registracije. Ukoliko ovo ne bude ispoštovano takva registracija će biti brisana iz registra. HVALA!

Statistika sajta

Posetioci
184
Članci
349
Broj pregleda članaka
2252595

FORUM

SRRS mapa repetitora

srrsmaparpt2010 150
logo e73dpr


e73jhi logo 150
Treći vikend u oktobru,rezervisan je za Jamboree on the Air (JOTA) ili u slobodnom prevodu, Slet u eteru.
Skauti (Izviđači) cijelog svijeta, okupljaju se toga dana u svojim klubovima ili kampovima, i koristeći amaterske radio stanice, uspostavljaju kontakte jedni sa drugima.
Ova aktivnost počela je još 1958. godine, kada se ovaj običaj ustanovio.

E74BYZ JOTA 2017 3
Od tada pa sve do danas, uz pomoć radio talasa, skauti cijelog svijeta se upoznaju, druže, razmjenjuju iskustva i ideje.
Pomoć pri uspostavljanju veza, pružaju im izviđači koji imaju radio-amatersku licencu ili lokalni radio klubovi sa svojim operatorima. Veze se ostvaruju na amaterskim KT opsezima na unaprijed određenim pozivnim frekvencijama npr. 14.290 MHz a opšti poziv je„ CQ Jamboree“.
Klub izviđača "22. april" iz Banjaluke, ove godine je prvi put učestvovao u JOTA programu.
E74BYZ JOTA 2017 4
Obzirom da banjalučki izviđači nemaju vlastitu opremu, tehničku i operativnu pomoć za realizaciju ove aktivnosti, pružio im je radio klub „Nikola Tesla“E74BYZ.
Vrijeme nam je išlo na ruku pa smo iskoristili sunčani subotnji dan te se oko 12:00 sati 21. oktobra, okupili na obali Vrbasa.
E74BYZ JOTA 2017 5
Izviđači su postavili šator a mi podigli 7,5m visok stub i na njega postavili W3DZZ antenu, a na drugoj strani kabla IC7000.
Družili smo se sa izviđačima do kasno poslepodne, demonstrirali im mogućnosti radio komunikacija i uspostavili vezu sa 4 JOTA stanice iz evrope na 20 m opsegu.
E74BYZ JOTA 2017 6
Bila je to odlična prilika da se naša RMZO oprema proba u portabl radu te uvide tehnički ali i organizacioni nedostatci prilikom terenskog rada.
Sledeći put bićemo spremniji, te se pojaviti na više opsega, a ovu lijepu manifestaciju, vjerovatno ćemo uvrstiti u kalendar redovnih godišnjih aktivnosti jer je odlična prilika za popularizaciju radio-amaterizma.
 
Informacija: Stevo E73CV