Back To Top

 • O Savezu

  Savez radio-amatera Republike Srpske je osnovan 1993. godine kao izraz želje , volje i potrebe radio-amatera iz Republike Srpske da nastave svoje organizovano radio-amatersko djelovanje, nakon što je prestao da postoji dotadašnji Savez radio-amatera Bosne i Hercegovine (SRABiH). Savez radio-amatera Republike Srpske je pravni naslijednik rasformiranog Saveza radio-amatera Bosne i Hercegovine na teritoriji Republike Srpske. Savez je upisan u registar kod Osnovnog suda u Trebinju, kao udruženje građana , u skladu sa Zakonom o udruženjima i fondacijama Bosne i Hercegovine.

 • Ciljevi Saveza

  Savez radio-amatera Republike Srpske formiran je sa cilјem objedinjavanja aktivnosti svih amaterskih radio-klubova i samostalnih članova, radio-operatora, koji egzistiraju na teritoriji Republike Srpske, kao i predstavlјanje radio amatera Republike Srpske u okviru Međunarodne unije radio-amatera. ..

 • Zadaci Saveza

  Savez ima zadatke da : - Vršiti koordinaciju rada svih članova Saveza na teritoriji Republike Srpske. - Vršiti koordinaciju saradnje svih članova Saveza sa drugim organizacijama radio-amatera u BiH. - Vršiti koordinaciju saradnje članova Saveza s nacionalnim Savezima drugih zemalјa i članovima tih Saveza. - Zastupati interese radio-amatera Republike Srpske u širim asocijacijama, kao i organima i organizacijama na nivou Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. - Organizovati i koordinirati sve aktivnosti i poslove od interesa za radio-amatere Republike Srpske, za koje se ukaže potreba. - Razvijati saradnju sa srodnim organizacijama i organima na području istraživanja i eksperimentisanja u oblastima radio-tehnike, elektronike, telekomunikacija i informatike.

 • Unapređenje radio-amaterizma u RS

  U redovnim aktivnostima Saveza priorite imaju aktivnosti usmjerene na stavranje što boljih uslova za rad aktivnih klubova i reaktiviranje ugašenih klubova. Unazad nekoliko godina Savez je izdvojio preko 50.000 KM sredstava namjenjenih za pomoć klubovima (nabavka radio-stanica, agregata, mjerne opreme, antena, troškovi preregistracije klubova...).

 • Organizacija od posebnog javnog interesa

  Savez je odlukom Vlade Republike Srpske 2011. godine dobio status organizacije od posebnog javnog interesa za Republiku Srpsku.

Savez radio-amatera Republike Srpske

Amateur Radio Union Of Republic Of Srpska

Prijavljivanje

Registrovani korisnici imaju privilegije da vide određene dijelove sajta i ostavljaju komentare na članke i forumu. Članovi SRRS se nakon registracije trebaju javiti administratoru sajta da bi dobili privilegiju člana.

Molimo Vas da prilikom registracije za korisničko ime koristite pozivni znak, a ukoliko nemate pozivni znak i želite koristiti korisničko ime po svom izboru obavezni ste ostaviti vlastito ime i prezime u formi prilikom registracije. Ukoliko ovo ne bude ispoštovano takva registracija će biti brisana iz registra. HVALA!

Ko je "ON-LINE"

Ko je na mreži: 364 gostiju i nema prijavljenih članova

Statistika sajta

Posetioci
200
Članci
443
Broj pregleda članaka
3225071

FORUM

SRRS mapa repetitora

srrsmaparpt2010 150
logo e73dpr


e73jhi logo 150
 
e73fde
 
BGJ Logo
Treći vikend u oktobru,rezervisan je za Jamboree on the Air (JOTA) ili u slobodnom prevodu, Slet u eteru.
Skauti (Izviđači) cijelog svijeta, okupljaju se toga dana u svojim klubovima ili kampovima, i koristeći amaterske radio stanice, uspostavljaju kontakte jedni sa drugima.
Ova aktivnost počela je još 1958. godine, kada se ovaj običaj ustanovio.

E74BYZ JOTA 2017 3
Od tada pa sve do danas, uz pomoć radio talasa, skauti cijelog svijeta se upoznaju, druže, razmjenjuju iskustva i ideje.
Pomoć pri uspostavljanju veza, pružaju im izviđači koji imaju radio-amatersku licencu ili lokalni radio klubovi sa svojim operatorima. Veze se ostvaruju na amaterskim KT opsezima na unaprijed određenim pozivnim frekvencijama npr. 14.290 MHz a opšti poziv je„ CQ Jamboree“.
Klub izviđača "22. april" iz Banjaluke, ove godine je prvi put učestvovao u JOTA programu.
E74BYZ JOTA 2017 4
Obzirom da banjalučki izviđači nemaju vlastitu opremu, tehničku i operativnu pomoć za realizaciju ove aktivnosti, pružio im je radio klub „Nikola Tesla“E74BYZ.
Vrijeme nam je išlo na ruku pa smo iskoristili sunčani subotnji dan te se oko 12:00 sati 21. oktobra, okupili na obali Vrbasa.
E74BYZ JOTA 2017 5
Izviđači su postavili šator a mi podigli 7,5m visok stub i na njega postavili W3DZZ antenu, a na drugoj strani kabla IC7000.
Družili smo se sa izviđačima do kasno poslepodne, demonstrirali im mogućnosti radio komunikacija i uspostavili vezu sa 4 JOTA stanice iz evrope na 20 m opsegu.
E74BYZ JOTA 2017 6
Bila je to odlična prilika da se naša RMZO oprema proba u portabl radu te uvide tehnički ali i organizacioni nedostatci prilikom terenskog rada.
Sledeći put bićemo spremniji, te se pojaviti na više opsega, a ovu lijepu manifestaciju, vjerovatno ćemo uvrstiti u kalendar redovnih godišnjih aktivnosti jer je odlična prilika za popularizaciju radio-amaterizma.
 
Informacija: Stevo E73CV