Back To Top

  • O Savezu

    Savez radio-amatera Republike Srpske je osnovan 1993. godine kao izraz želje , volje i potrebe radio-amatera iz Republike Srpske da nastave svoje organizovano radio-amatersko djelovanje, nakon što je prestao da postoji dotadašnji Savez radio-amatera Bosne i Hercegovine (SRABiH). Savez radio-amatera Republike Srpske je pravni naslijednik rasformiranog Saveza radio-amatera Bosne i Hercegovine na teritoriji Republike Srpske. Savez je upisan u registar kod Osnovnog suda u Trebinju, kao udruženje građana , u skladu sa Zakonom o udruženjima i fondacijama Bosne i Hercegovine.

  • Ciljevi Saveza

    Savez radio-amatera Republike Srpske formiran je sa cilјem objedinjavanja aktivnosti svih amaterskih radio-klubova i samostalnih članova, radio-operatora, koji egzistiraju na teritoriji Republike Srpske, kao i predstavlјanje radio amatera Republike Srpske u okviru Međunarodne unije radio-amatera. ..

  • Zadaci Saveza

    Savez ima zadatke da : - Vršiti koordinaciju rada svih članova Saveza na teritoriji Republike Srpske. - Vršiti koordinaciju saradnje svih članova Saveza sa drugim organizacijama radio-amatera u BiH. - Vršiti koordinaciju saradnje članova Saveza s nacionalnim Savezima drugih zemalјa i članovima tih Saveza. - Zastupati interese radio-amatera Republike Srpske u širim asocijacijama, kao i organima i organizacijama na nivou Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. - Organizovati i koordinirati sve aktivnosti i poslove od interesa za radio-amatere Republike Srpske, za koje se ukaže potreba. - Razvijati saradnju sa srodnim organizacijama i organima na području istraživanja i eksperimentisanja u oblastima radio-tehnike, elektronike, telekomunikacija i informatike.

  • Unapređenje radio-amaterizma u RS

    U redovnim aktivnostima Saveza priorite imaju aktivnosti usmjerene na stavranje što boljih uslova za rad aktivnih klubova i reaktiviranje ugašenih klubova. Unazad nekoliko godina Savez je izdvojio preko 50.000 KM sredstava namjenjenih za pomoć klubovima (nabavka radio-stanica, agregata, mjerne opreme, antena, troškovi preregistracije klubova...).

  • Organizacija od posebnog javnog interesa

    Savez je odlukom Vlade Republike Srpske 2011. godine dobio status organizacije od posebnog javnog interesa za Republiku Srpsku.

Savez radio-amatera Republike Srpske

Amateur Radio Union Of Republic Of Srpska

Prijavljivanje

Registrovani korisnici imaju privilegije da vide određene dijelove sajta i ostavljaju komentare na članke i forumu. Članovi SRRS se nakon registracije trebaju javiti administratoru sajta da bi dobili privilegiju člana.

Molimo Vas da prilikom registracije za korisničko ime koristite pozivni znak, a ukoliko nemate pozivni znak i želite koristiti korisničko ime po svom izboru obavezni ste ostaviti vlastito ime i prezime u formi prilikom registracije. Ukoliko ovo ne bude ispoštovano takva registracija će biti brisana iz registra. HVALA!

Ko je "ON-LINE"

Ko je na mreži: 182 gostiju i nema prijavljenih članova

Poslednje registrovani

  • EverettWoult
  • E73RB
  • E73NYX
  • E78DM
  • E73BJB

Statistika sajta

Posetioci
201
Članci
439
Broj pregleda članaka
3163965

FORUM

SRRS mapa repetitora

srrsmaparpt2010 150
logo e73dpr


e73jhi logo 150
 
e73fde
 
BGJ Logo
Dana 30.10.23.god napustio nas je nas Čedomir Mitrović ex.YU4KP ex. E75KP .
Čedo kako smo ga svi zvali je bio jedan od osnivaca Radio kluba "Nikola Tesla" YU4CFG te sekcije YU4ERO kao i aktivni član Narodne tehnike kako se to u to vrijeme zvalo!
Bio je vrstan telegrafista, takmičar i lovac na DX!
Uvijek je bio otvoren za saradnju i pomagao je koliko je mogao!
Porodici Mitrović izražavamo iskreno saučešće, a našem Čedi vječiti pokoj i laka mu zemlja!

Dana 03.07.2023. iznenada je preminuo dugogodišnji radio amater i član radio kluba „TRB“, E77TRB, Bijeljina, Stanislav Bijelić, E73SS. Rođen u Kaknju ali je većinu svog života proveo u Bijeljini gdje je bio aktivan radio-amater, član radio kluba „TRB“, a prije toga član radio kluba Zvornik. Aktivan na VHF i UHF repetitorima bio je poznat i van granica Republike Srpske i Bosne i Hercegovine.

Neka mu je vječna slava, počivao u miru i hvala mu za sve što je uradio za naš pokret.

Milorad Mićo Stanić , E77ZM , DL1MGZ (1948-2023)
Napustio nas je još jedan doajen našeg pokreta. Dana 16.marta preminuo je Milorad Mićo Stanić, dugogodišnji aktivista našeg pokreta i član Radio kluba "Nikola Tesla" E74BYZ iz Banja Luke.
U pokretu je od ranih šezdesetih , dakle kao dječak je počeo da se bavi radio-amaterizmom i ostao je aktivan do zadnjeg dana.  Najveći dio života i rada je proveo u DL , gdje je bio aktivan u klubu i kao lični operator pod znakom DL1MGZ . Svaki dolazak u Banja Luku je koristio za druženje sa banjalučkim radio-amaterima. Odlaskom u penziju provodio je više vremena u rodnom gradu , a tokom godina napraivo je zavidne anteske sistem d 50MHz do 24 GHz. Većinu opreme i skoro sve anetene je  sam napravio. Bio je rođeni konstrukor i operator, izvrstan telegrafista. Njegovim odlaskom , izgubili smo pravog prijatelja, spremnog da  podijeli svoje znanje , a ne rijetko i više od toga .
Neka mu je vječna hvala , počivao u miru.
Dana 10. oktobra iznenada je u 64. godini života preminuo Dragan Mirković E73DM . Dragan je bio dugogodišnji član Radio kluba "Zvornik" (ex.Family Kiri") iz Zvornika. Bio je u nekoliko mandata predsjednik Kluba i član NO Kluba. Takođe je bio i član UO SRRS, a od juna 2022. godine je bio predsjednik NO SRRS. Bio je dobar drug i omiljen prijatelj. Radio-amaterski pokret je ostao bez još jednog aktiviste koji je uvijek bio spreman da da svoj doprinos napretku pokreta.
U ime članstva SRRS porodici izjavljujemo naiskrenije saučešće, a pokojnom Draganu želimo vječni spokoj i mir uz poslednje 73!

Nakon  kraće  bolesti  nas  je napustio Milenko Pavlović E78MPA. Dugo vremena veoma  aktivan  u  Klubu  pogotovo  u  akcijama  i  na  omasovljenju članstva, sekretar u sjenci. Njegovo radno mjuesto je bila zamjenska kancelarija  Kluba.
Pre  neku godinu bolest ga bila gotovo savladala ali ju je uspio pobijediti što ovaj put nije uspjelo.
Počivaj u miru druže...

Nenadano nas je napustio još jedan veliki radio-amater, Robert Babec - Robi E77E (ex YU4WU, T98U) 1969 - 2021.

Kao osnovac je došao u klub , ponajviše zahvaljuji svome ocu, Tomislavu koji je i sam bio aktivan radio-amater u Akademskom radio klubu E74EBL (ex YU4EBL). Od tada pa do poslednjeg dana nije prestajao davati cijelog sebe u pokret. Bio je izvrstan CW operator, lovac na DX-ove, takmičar, član E7DX ekipe od početka, a nadasve je bio vrhunski QSL menadžer, prvo u klubu , a onda i za cijelu E7. Izuzetan odnos sa kolegama QSL  menadžerima u okruženju i šire, te predanost i želja da QSL karta stigne na odredište, svrstavaju ga rame uz rame sa najboljim u tom poslu ikada.

Njegovim odlaskom, nastaje nenadoknadiv gubitak kako za klub , tako i radio-amaterski pokret u cjelini.

Ostavio nas je prerano i zauvijek.

Neka ti je vječna slava Robi, hvala na svemu , počivaj u miru uz poslednje veliko 73!

Sahrana će biti obavljena 12.juna. u 13.00 h na groblju Sv. Marko u Banjaluci.
Radomir Jungić - Rade 1967-2021. E77W (ex.YU4IW, E74IW, )
 
Još od ranih osamdesetih godina prošlog vijeka, kao osnovac, postao je zaljubljenik u radioamaterski hobi i bio je dugo vremena nosilac aktivnosti u Radio klubu "Čajavec" YU4ECI iz Čelinca.  Od samog početka svog radio-amaterskog rada zavolio je telegrafiju, domaća i strana takmičenja, QRQ i DX rad. Bio je redovan učesnik u većini domaćih takmičenja, redovan učesnik u MRZO mreži, vrijedan ranoranilac na 80m DX-u. Nakon položene "B" klase davne 1986. godine i sticanja svog prvog ličnog pozivnog znaka YU4IW, počeo se još više družiti sa ekipom iz YU4EBL i od tada postaje neizostavna karika u svim daljnjim radioamaterskim aktivnostima. Učesnik u HQ, dio E7DX tima od početka, odličan RUN operator, još bolji CW operator, a nadasve savršen QRQ operator. U više mandata je bio član UO SRRS. Jedan od rijetkih, koji je uvijek bio "za", pouzdan, čovjek od akcije, drug, ljudina, domaćin, jaran... Jednom rječju, to je bio naš "Rade", ponosni vlasnik mnogih radio-amaterskih priznanja i plaketa.
Rade je bio ponosan otac dvoje djece, suprug, brat, sin. Ostavio nas je zauvijek i prerano. Mjesto koji je on zauzimao među nama ostaće zauvijek nepopunjeno, ali ne i zaboravljeno.
Neka ti je vječna slava Rade, hvala ti na svemu, počivaj u miru uz poslednje veliko 73!
Rajko Mačkić – Mačak E74GD (YU4GD, YZ4GD, 4N4GD)
Od svojih prvih radioamaterskih dana davne 1970. godine, kada je kao srednjoškolac došao u Akademski rado klub, E74EBL (YU4EBL), pa do iznenadnog, nama svima bolnog odlaska, Rajko je bio jedan od onih koji je utkan u sve ono čime se klub može i treba ponositi. U njegovom preko pola vijeka rada u hobiju, bio je i odogovni operator, sekratar i predsjednik kluba. Kao vrstan zaljubljenik u telegrafiju bio je član YUCWK, HSC, VHSC… Vrhunski contest operator o čemu svjedoče mnoga priznanja i plakete, kako na lokalnom ex YU, tako i na svjetskom nivou. Jedan je od prvih članova upravnog odbora Saveza radiomatera RS.
Rad u takmičenjima, strastveni DX lovac, zaljubljenik u telegrafiju, QRQ majstor, džentlmen, jednom riječju - idealan uzor. Obilježio si jedno doba, hvala ti, i vječna slava.
Počivao u miru naš dragi Mačak.