Back To Top

 • O Savezu

  Savez radio-amatera Republike Srpske je osnovan 1993. godine kao izraz želje , volje i potrebe radio-amatera iz Republike Srpske da nastave svoje organizovano radio-amatersko djelovanje, nakon što je prestao da postoji dotadašnji Savez radio-amatera Bosne i Hercegovine (SRABiH). Savez radio-amatera Republike Srpske je pravni naslijednik rasformiranog Saveza radio-amatera Bosne i Hercegovine na teritoriji Republike Srpske. Savez je upisan u registar kod Osnovnog suda u Trebinju, kao udruženje građana , u skladu sa Zakonom o udruženjima i fondacijama Bosne i Hercegovine.

 • Ciljevi Saveza

  Savez radio-amatera Republike Srpske formiran je sa cilјem objedinjavanja aktivnosti svih amaterskih radio-klubova i samostalnih članova, radio-operatora, koji egzistiraju na teritoriji Republike Srpske, kao i predstavlјanje radio amatera Republike Srpske u okviru Međunarodne unije radio-amatera. ..

 • Zadaci Saveza

  Savez ima zadatke da : - Vršiti koordinaciju rada svih članova Saveza na teritoriji Republike Srpske. - Vršiti koordinaciju saradnje svih članova Saveza sa drugim organizacijama radio-amatera u BiH. - Vršiti koordinaciju saradnje članova Saveza s nacionalnim Savezima drugih zemalјa i članovima tih Saveza. - Zastupati interese radio-amatera Republike Srpske u širim asocijacijama, kao i organima i organizacijama na nivou Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. - Organizovati i koordinirati sve aktivnosti i poslove od interesa za radio-amatere Republike Srpske, za koje se ukaže potreba. - Razvijati saradnju sa srodnim organizacijama i organima na području istraživanja i eksperimentisanja u oblastima radio-tehnike, elektronike, telekomunikacija i informatike.

 • Unapređenje radio-amaterizma u RS

  U redovnim aktivnostima Saveza priorite imaju aktivnosti usmjerene na stavranje što boljih uslova za rad aktivnih klubova i reaktiviranje ugašenih klubova. Unazad nekoliko godina Savez je izdvojio preko 50.000 KM sredstava namjenjenih za pomoć klubovima (nabavka radio-stanica, agregata, mjerne opreme, antena, troškovi preregistracije klubova...).

 • Organizacija od posebnog javnog interesa

  Savez je odlukom Vlade Republike Srpske 2011. godine dobio status organizacije od posebnog javnog interesa za Republiku Srpsku.

Savez radio-amatera Republike Srpske

Amateur Radio Union Of Republic Of Srpska

Prijavljivanje

Registrovani korisnici imaju privilegije da vide određene dijelove sajta i ostavljaju komentare na članke i forumu. Članovi SRRS se nakon registracije trebaju javiti administratoru sajta da bi dobili privilegiju člana.

Molimo Vas da prilikom registracije za korisničko ime koristite pozivni znak, a ukoliko nemate pozivni znak i želite koristiti korisničko ime po svom izboru obavezni ste ostaviti vlastito ime i prezime u formi prilikom registracije. Ukoliko ovo ne bude ispoštovano takva registracija će biti brisana iz registra. HVALA!

Ko je "ON-LINE"

Ko je na mreži: 269 gostiju i nema prijavljenih članova

Statistika sajta

Posetioci
201
Članci
438
Broj pregleda članaka
3156449

SRRS mapa repetitora

srrsmaparpt2010 150

Rotator mapa

wwmap
Kreirajte  mapu usmjerenja
KT antene za svoj UL

logo e73dpr


e73jhi logo 150
 
e73fde
 
BGJ Logo

TEMA: IARU reg1 6m/Tesla 6m

IARU reg1 6m/Tesla 6m 04 avg 2015 09:35 #94

 • zdravko e77ar
 • zdravko e77ar's Avatar
Nikad nije kasno. Ovoje trebalo biti koji dan posle takmičenja, ali se nije stiglo.

Ekipa E7C/E73FDE je ranom zorom oko osam sati počela da pakuje opremu i pozadinski materijal. E73R, E77C, E77AR i Jasmin ovaj put kao vozač. Oko deset sati smo već na lokaciji, koju zatičemo u neredu, smeće na sve strane, prozor na krovu objekta polupan (10mm sigurnosno staklo). Prvo očisti sve okolo pa onda montaža antena. Prvo jagica, vrlo brzo je na stubu. Prva proba dobro sve, opseg otvoren, Skandinavia kao na dlanu.Vrlo brzo i druga antena je na stubu, klark malo zeza, uvlači se. Morali smo čak Bapsija u nedjelju rano buditi da ga izvučemo ponovo na potrebnu visinu.
Stiže i E73RV s motornom pilom i kosom, pa je vrlo brzo zaliha drva bila spremna i trava na lokaciji pokošena.

Uskoro počinje i takmičenje, ali za razliku od pripemnog perioda nema dalekih veza. 5B4 na početku i ostalo sve tropo. Nakon nekog vremena Ukrajina.
Do kraja večeri nešto malo Engleza i i pokoji Skandinavac.

U toku noći malo kiše, dovoljno da nekima pokisnu noge u šatoru.

Ujutro rano ništa, prve dalje veze tek od 0830, G, 9H, SM LA, nema ih puno. Onako po malo tek da se ne može ustati iza stanice.

Rano ujutro se ekipa kompletira dolaze jedan po jedan i ostali članovi ekipe ali i razni izletnici koji zaviruju, zapitkuju i čude se otkud mi ovdje. Vjerovatno nisu očekivali da im neko može pokvariti atmosferu njihovog rovarenja po netaknutoj prirodi.

Na kraju?

Propagacije tu i tamo. Malo bilo pa malo ne. FT950 odličan, da bi malo više snage mogla bi biti i koja veza više. Konačno oprema funkcioniše do zadnjeg momenta ako se izuzme kidanje koaksa na jagici. Bapsi zaboravio da rotor nema graničnika pa vrtio više krugova. Sanirano bez većih problema.

Ukupno veza 238. Nekad je znalo biti i puno više. Najdalja D4C 5065 km.
Prilikom montaže antena snimljeno je nekoliko video klipova. Kad bude bilo vremena postavićemo na Youtube s odgovarajućim linkovima.

Bivši ( a i budući) član Duško (nekad yt4sdd) je postavio kraću reportažu na:Uobičajeno i ovom prilikom želimo da se zahvalimo:

Dasto Semtel Bijeljina (www.zona.ba) i ViracDOO Gračanica (www.virac.net) na ustupljenoj internet konekciji.
Last Edit: 04 avg 2015 10:54 od zdravko e77ar. Razlog: c
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.

Odgovor u Temi: IARU reg1 6m/Tesla 6m

IARU reg1 6m/Tesla 6m zdravko e77ar 18 jun 2015 12:35
IARU reg1 6m/Tesla 6m zdravko e77ar 04 avg 2015 09:35
IARU reg1 6m/Tesla 6m Zoran E73S 21 jun 2015 20:53
IARU reg1 6m/Tesla 6m Zoran E73S 19 jun 2015 21:40