Back To Top

 • O Savezu

  Savez radio-amatera Republike Srpske je osnovan 1993. godine kao izraz želje , volje i potrebe radio-amatera iz Republike Srpske da nastave svoje organizovano radio-amatersko djelovanje, nakon što je prestao da postoji dotadašnji Savez radio-amatera Bosne i Hercegovine (SRABiH). Savez radio-amatera Republike Srpske je pravni naslijednik rasformiranog Saveza radio-amatera Bosne i Hercegovine na teritoriji Republike Srpske. Savez je upisan u registar kod Osnovnog suda u Trebinju, kao udruženje građana , u skladu sa Zakonom o udruženjima i fondacijama Bosne i Hercegovine.

 • Ciljevi Saveza

  Savez radio-amatera Republike Srpske formiran je sa cilјem objedinjavanja aktivnosti svih amaterskih radio-klubova i samostalnih članova, radio-operatora, koji egzistiraju na teritoriji Republike Srpske, kao i predstavlјanje radio amatera Republike Srpske u okviru Međunarodne unije radio-amatera. ..

 • Zadaci Saveza

  Savez ima zadatke da : - Vršiti koordinaciju rada svih članova Saveza na teritoriji Republike Srpske. - Vršiti koordinaciju saradnje svih članova Saveza sa drugim organizacijama radio-amatera u BiH. - Vršiti koordinaciju saradnje članova Saveza s nacionalnim Savezima drugih zemalјa i članovima tih Saveza. - Zastupati interese radio-amatera Republike Srpske u širim asocijacijama, kao i organima i organizacijama na nivou Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. - Organizovati i koordinirati sve aktivnosti i poslove od interesa za radio-amatere Republike Srpske, za koje se ukaže potreba. - Razvijati saradnju sa srodnim organizacijama i organima na području istraživanja i eksperimentisanja u oblastima radio-tehnike, elektronike, telekomunikacija i informatike.

 • Unapređenje radio-amaterizma u RS

  U redovnim aktivnostima Saveza priorite imaju aktivnosti usmjerene na stavranje što boljih uslova za rad aktivnih klubova i reaktiviranje ugašenih klubova. Unazad nekoliko godina Savez je izdvojio preko 50.000 KM sredstava namjenjenih za pomoć klubovima (nabavka radio-stanica, agregata, mjerne opreme, antena, troškovi preregistracije klubova...).

 • Organizacija od posebnog javnog interesa

  Savez je odlukom Vlade Republike Srpske 2011. godine dobio status organizacije od posebnog javnog interesa za Republiku Srpsku.

Savez radio-amatera Republike Srpske

Amateur Radio Union Of Republic Of Srpska

Prijavljivanje

Registrovani korisnici imaju privilegije da vide određene dijelove sajta i ostavljaju komentare na članke i forumu. Članovi SRRS se nakon registracije trebaju javiti administratoru sajta da bi dobili privilegiju člana.

Molimo Vas da prilikom registracije za korisničko ime koristite pozivni znak, a ukoliko nemate pozivni znak i želite koristiti korisničko ime po svom izboru obavezni ste ostaviti vlastito ime i prezime u formi prilikom registracije. Ukoliko ovo ne bude ispoštovano takva registracija će biti brisana iz registra. HVALA!

Ko je "ON-LINE"

Ko je na mreži: 690 gostiju i nema prijavljenih članova

Statistika sajta

Posetioci
200
Članci
444
Broj pregleda članaka
3247113

SRRS mapa repetitora

srrsmaparpt2010 150

Rotator mapa

wwmap
Kreirajte  mapu usmjerenja
KT antene za svoj UL

logo e73dpr


e73jhi logo 150
 
e73fde
 
BGJ Logo

TEMA: UHF reg1 IARU 2014

UHF reg1 IARU 2014 16 okt 2014 10:31 #70

 • zdravko e77ar
 • zdravko e77ar's Avatar
Mi smo imali želju i ostvarili smo je!

Doduše nije kako smo mislili da će biti ali bolje išta nego ništa! Zadnji put smo se oglasili u ovom takmičenju davne '97 ili bi '98, sjećanje dobro izblijedilo. Nismo bili na trigonometru na takmičarskoj lokaciji nego 200 ispod vrha, SFOR tada nije dozvolio da idemo na vrh.

Da nas Mr. Murphy prati ove godine stalno, dokazano je i pred samo takmičenje. Pokušavajući da ustanovim koliko snage ima transverter za 23 cm, obrćem polaritet pri spajanju i pržim IC751 (vlastiti) i transverter (klupski). Idemo samo sa 70 cm. 4x17 ele Dl6WU i 35W iz IC7000 solidno za rad posle dugododišnje apstinencije u oktobarskom takmičenju.

Krećemo rano ujutro u nedjelju

a put kakav je vidi se na ovoj slici:
Na vrh ekspresno brzo, raspakuj i podiži antene:
Montiraj opremu (Murphy nije normalan - zaboravili smo ponijeti ispravljač). Zovi RV-a da ponese svoj pošto će malo kasnije doći.

Do dolaska Voje ukopavamo novu lokaciju za agregat da ga ne teglimo 100m i spuštamo ni strminu da buka malo smeta. Ovaj put buka će smetati samo onima koji budu spavali u šatorima, ali je zato nošenje agregta svedeno na desetak metara. Čadju smo malo ušminkali, dodali digitalni voltmetar da znamo tačno koliki je napon.
Brzo stiže Vojo i konačno startamo!
Vojo E73RV čeka svoj red!
Na stanici ( i pogotovo na on4kst chat-u) gužva.

Antene, gledano iz kućice, izgledaju moćno, ali nas zeza IC7000, imamo samo desetak vati u predaji. Započinje priča i traganje za lokalnim TV pojačivačima koji nisu odavno u funkciji a mogli bi se lako preraditi na 70 cm opseg. (Još uvijek tražimo.)
Da nam ne bude previše dosadno pobrinulo se pozadinsko obezbjedjenje sa paprikašem ala ''Denado"
(vojo RV kuva paprikaš pa XYL-ci stalno zanovijeta: ''de Nado ovo, de Nado ono'' tako da je paprikaš ostao ''deNado'').

Sve u svemu, zadovoljni, bilo je i četrdesetak veza, najdalja oko 650 km, čuli smo dosta stanica, čak i od 800 km, ali ih, nažalost, nismo mogli dozvati. Biće bolje drugi put!

Na kraju želimo da se zahvalimo:

- Elektrodistribuciji Doboj na doniranom gorivu za agregat,

- Dasto-Semtel Bijeljina (www.zona.ba) na doniranom internetu


Last Edit: 17 okt 2014 07:53 od zdravko e77ar. Razlog: ispravka podataka
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.

Odgovor u Temi: UHF reg1 IARU 2014

UHF reg1 IARU 2014 zdravko e77ar 02 okt 2014 12:43
UHF reg1 IARU 2014 zdravko e77ar 16 okt 2014 10:31