Back To Top

 • O Savezu

  Savez radio-amatera Republike Srpske je osnovan 1993. godine kao izraz želje , volje i potrebe radio-amatera iz Republike Srpske da nastave svoje organizovano radio-amatersko djelovanje, nakon što je prestao da postoji dotadašnji Savez radio-amatera Bosne i Hercegovine (SRABiH). Savez radio-amatera Republike Srpske je pravni naslijednik rasformiranog Saveza radio-amatera Bosne i Hercegovine na teritoriji Republike Srpske. Savez je upisan u registar kod Osnovnog suda u Trebinju, kao udruženje građana , u skladu sa Zakonom o udruženjima i fondacijama Bosne i Hercegovine.

 • Ciljevi Saveza

  Savez radio-amatera Republike Srpske formiran je sa cilјem objedinjavanja aktivnosti svih amaterskih radio-klubova i samostalnih članova, radio-operatora, koji egzistiraju na teritoriji Republike Srpske, kao i predstavlјanje radio amatera Republike Srpske u okviru Međunarodne unije radio-amatera. ..

 • Zadaci Saveza

  Savez ima zadatke da : - Vršiti koordinaciju rada svih članova Saveza na teritoriji Republike Srpske. - Vršiti koordinaciju saradnje svih članova Saveza sa drugim organizacijama radio-amatera u BiH. - Vršiti koordinaciju saradnje članova Saveza s nacionalnim Savezima drugih zemalјa i članovima tih Saveza. - Zastupati interese radio-amatera Republike Srpske u širim asocijacijama, kao i organima i organizacijama na nivou Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. - Organizovati i koordinirati sve aktivnosti i poslove od interesa za radio-amatere Republike Srpske, za koje se ukaže potreba. - Razvijati saradnju sa srodnim organizacijama i organima na području istraživanja i eksperimentisanja u oblastima radio-tehnike, elektronike, telekomunikacija i informatike.

 • Unapređenje radio-amaterizma u RS

  U redovnim aktivnostima Saveza priorite imaju aktivnosti usmjerene na stavranje što boljih uslova za rad aktivnih klubova i reaktiviranje ugašenih klubova. Unazad nekoliko godina Savez je izdvojio preko 50.000 KM sredstava namjenjenih za pomoć klubovima (nabavka radio-stanica, agregata, mjerne opreme, antena, troškovi preregistracije klubova...).

 • Organizacija od posebnog javnog interesa

  Savez je odlukom Vlade Republike Srpske 2011. godine dobio status organizacije od posebnog javnog interesa za Republiku Srpsku.

Savez radio-amatera Republike Srpske

Amateur Radio Union Of Republic Of Srpska

Prijavljivanje

Registrovani korisnici imaju privilegije da vide određene dijelove sajta i ostavljaju komentare na članke i forumu. Članovi SRRS se nakon registracije trebaju javiti administratoru sajta da bi dobili privilegiju člana.

Molimo Vas da prilikom registracije za korisničko ime koristite pozivni znak, a ukoliko nemate pozivni znak i želite koristiti korisničko ime po svom izboru obavezni ste ostaviti vlastito ime i prezime u formi prilikom registracije. Ukoliko ovo ne bude ispoštovano takva registracija će biti brisana iz registra. HVALA!

Ko je "ON-LINE"

Ko je na mreži: 178 gostiju i jedan član

 • E77D

Poslednje registrovani

 • E73RB
 • E73NYX
 • E78DM
 • E73BJB
 • E77EH

Statistika sajta

Posetioci
200
Članci
441
Broj pregleda članaka
3184200

FORUM

SRRS mapa repetitora

srrsmaparpt2010 150
logo e73dpr


e73jhi logo 150
 
e73fde
 
BGJ Logo
Krenulo je lagano “zagrijavanje” magičnog banda. Da bi unaprijedli svoje aktivnosti na 50 MHz i 144 MHz, Radio klub “Trebinje” - E73DPR i Radio klub “Doboj” - E73FDE su pokrenuli  aktivnost izrade radio-farova za 6m opseg, a nakon toga i jedan far za 2m. Prvi dogovori su obavljeni u martu. Dogovoreno je da E73DPR izgradi potreban broj mikrokontrolerskih automata, a da RF hardver rješava svaki klub za sebe.

Dok je trajala gradnja automata od RAK-a je stiglo pozitivno rješenje za upotrebu E73SIX i E79SIX za 6m farove i E79ZDO za 2m far. Automati za 6m farove su završeni  početkom aprila, a testni rad farova je krenuo sredinom aprila.
Evo još malo tehničkih detalja. E73SIX, frekvencija 50.424 MHz, lokator JN92ER (trenutno lociran u Klubu), a stalna lokacija, uskoro, će biti klupski objekat na planini Leotar. Za predajnik je upotrebljena modifikovana Motorola MaxTrac (low band 42-50MHz). Snaga predajnika 25W. U toku je gradnja ukrštenog dipola, far tenutno radi na 6 el. yagi pozicionirana prema NW. Far E79SIX, frekvencija 50.410  MHz, lokator JN94AR, lokacija Denkovača. Predajnik je 10W samogradnja, antena je 5  el. yagi pozicionirana prema NW.
Oba radio-fara bi trebla biti od velike pomoći svim aktivnim stanicama koje gravitiraju njihovim lokacijama, jer će pravovremeno pružati informacije o trenutnim ES otvaranjima sa ovih pozicija.
Inače, Skupština Saveza radio-amatera Republike Srpske je još prije 5 godina donijela odluku da se krene u izgradnju mreže radio-farova na 50 i 144 MHz, ovo je početak realizacije tog projekta i nadamo se da će se uskoro steći uslovi da se mreža proširi i na druge regije.

DL8LAQ 50409 E79SIX JO43XU:ES:JN94AR 599/bcn 1625z 2017-May-18
OZ1DJJ 50409 E79SIX/B :es: 1536z 2017-May-18
F8GGD 50411 E79SIX/B jn94ar:es: 1519z 2017-May-04