Back To Top

 • O Savezu

  Savez radio-amatera Republike Srpske je osnovan 1993. godine kao izraz želje , volje i potrebe radio-amatera iz Republike Srpske da nastave svoje organizovano radio-amatersko djelovanje, nakon što je prestao da postoji dotadašnji Savez radio-amatera Bosne i Hercegovine (SRABiH). Savez radio-amatera Republike Srpske je pravni naslijednik rasformiranog Saveza radio-amatera Bosne i Hercegovine na teritoriji Republike Srpske. Savez je upisan u registar kod Osnovnog suda u Trebinju, kao udruženje građana , u skladu sa Zakonom o udruženjima i fondacijama Bosne i Hercegovine.

 • Ciljevi Saveza

  Savez radio-amatera Republike Srpske formiran je sa cilјem objedinjavanja aktivnosti svih amaterskih radio-klubova i samostalnih članova, radio-operatora, koji egzistiraju na teritoriji Republike Srpske, kao i predstavlјanje radio amatera Republike Srpske u okviru Međunarodne unije radio-amatera. ..

 • Zadaci Saveza

  Savez ima zadatke da : - Vršiti koordinaciju rada svih članova Saveza na teritoriji Republike Srpske. - Vršiti koordinaciju saradnje svih članova Saveza sa drugim organizacijama radio-amatera u BiH. - Vršiti koordinaciju saradnje članova Saveza s nacionalnim Savezima drugih zemalјa i članovima tih Saveza. - Zastupati interese radio-amatera Republike Srpske u širim asocijacijama, kao i organima i organizacijama na nivou Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. - Organizovati i koordinirati sve aktivnosti i poslove od interesa za radio-amatere Republike Srpske, za koje se ukaže potreba. - Razvijati saradnju sa srodnim organizacijama i organima na području istraživanja i eksperimentisanja u oblastima radio-tehnike, elektronike, telekomunikacija i informatike.

 • Unapređenje radio-amaterizma u RS

  U redovnim aktivnostima Saveza priorite imaju aktivnosti usmjerene na stavranje što boljih uslova za rad aktivnih klubova i reaktiviranje ugašenih klubova. Unazad nekoliko godina Savez je izdvojio preko 50.000 KM sredstava namjenjenih za pomoć klubovima (nabavka radio-stanica, agregata, mjerne opreme, antena, troškovi preregistracije klubova...).

 • Organizacija od posebnog javnog interesa

  Savez je odlukom Vlade Republike Srpske 2011. godine dobio status organizacije od posebnog javnog interesa za Republiku Srpsku.

Savez radio-amatera Republike Srpske

Amateur Radio Union Of Republic Of Srpska

Prijavljivanje

Registrovani korisnici imaju privilegije da vide određene dijelove sajta i ostavljaju komentare na članke i forumu. Članovi SRRS se nakon registracije trebaju javiti administratoru sajta da bi dobili privilegiju člana.

Molimo Vas da prilikom registracije za korisničko ime koristite pozivni znak, a ukoliko nemate pozivni znak i želite koristiti korisničko ime po svom izboru obavezni ste ostaviti vlastito ime i prezime u formi prilikom registracije. Ukoliko ovo ne bude ispoštovano takva registracija će biti brisana iz registra. HVALA!

Poslednje registrovani

 • E73VQ
 • E79SB
 • YU1U
 • E78ZTR
 • E77MG

Ko je "ON-LINE"

Ko je na mreži: 136 gostiju i nema prijavljenih članova

Statistika sajta

Posetioci
191
Članci
432
Broj pregleda članaka
3068562

FORUM

SRRS mapa repetitora

srrsmaparpt2010 150
logo e73dpr


e73jhi logo 150
 
e73fde
 
BGJ Logo
Nevrijeme oko Nove godine, možda i malo prije toga, izazvalo je probleme u funkcionisanju magistralnog repetitora R6 - E79VDO Trebava, Doboj. Po prvoj ukazanoj prilici , 15. januara, ekipa RK "Doboj" je otišla na lokaciju da bi riješili problem.
Jak olujni vjetar je oštetio, pocijepao,  zaštitni staklo-plastični  oklop na anteni UV300, koja je već 15-tak godina u funkciji na ovoj lokaciji. Antena je skinuta i pokušana je reparacija, ali bezuspješno jer je osim zaštitonog oklopa oštećena i sama mehanika antene. Antena je zamjenjena privremenom Procom 5/8. Ali,  ovo nije bio kraj problema, ispostavilo se da i duplekser pravi probleme zbog velikog gušenja signala. Da bi ipak repetitor koliko toliko ostao u funkciji dok se izvrši servisiranje dupleksera, repetitor je stavljen u funkciju da radi sa dvije antene, od kojih je druga, prijemna antena , nepoznata, zatečena slobodna na lokaciji. U funkciju je stavljen repetitor MSF5000, koji je povučen sa V.Žepa i servisiran u RK "Doboj".
Zamjena dupleksera na R6 Trebava i R7 Trebević je ušla u plan Saveza i očekujemo uskoro da će to biti realizovano, a nadamo se da će i antena biti zamjenjena novom. Do tada repetitor će raditi sa mnogo manjom zonom primarnog servisa.