Back To Top

 • O Savezu

  Savez radio-amatera Republike Srpske je osnovan 1993. godine kao izraz želje , volje i potrebe radio-amatera iz Republike Srpske da nastave svoje organizovano radio-amatersko djelovanje, nakon što je prestao da postoji dotadašnji Savez radio-amatera Bosne i Hercegovine (SRABiH). Savez radio-amatera Republike Srpske je pravni naslijednik rasformiranog Saveza radio-amatera Bosne i Hercegovine na teritoriji Republike Srpske. Savez je upisan u registar kod Osnovnog suda u Trebinju, kao udruženje građana , u skladu sa Zakonom o udruženjima i fondacijama Bosne i Hercegovine.

 • Ciljevi Saveza

  Savez radio-amatera Republike Srpske formiran je sa cilјem objedinjavanja aktivnosti svih amaterskih radio-klubova i samostalnih članova, radio-operatora, koji egzistiraju na teritoriji Republike Srpske, kao i predstavlјanje radio amatera Republike Srpske u okviru Međunarodne unije radio-amatera. ..

 • Zadaci Saveza

  Savez ima zadatke da : - Vršiti koordinaciju rada svih članova Saveza na teritoriji Republike Srpske. - Vršiti koordinaciju saradnje svih članova Saveza sa drugim organizacijama radio-amatera u BiH. - Vršiti koordinaciju saradnje članova Saveza s nacionalnim Savezima drugih zemalјa i članovima tih Saveza. - Zastupati interese radio-amatera Republike Srpske u širim asocijacijama, kao i organima i organizacijama na nivou Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. - Organizovati i koordinirati sve aktivnosti i poslove od interesa za radio-amatere Republike Srpske, za koje se ukaže potreba. - Razvijati saradnju sa srodnim organizacijama i organima na području istraživanja i eksperimentisanja u oblastima radio-tehnike, elektronike, telekomunikacija i informatike.

 • Unapređenje radio-amaterizma u RS

  U redovnim aktivnostima Saveza priorite imaju aktivnosti usmjerene na stavranje što boljih uslova za rad aktivnih klubova i reaktiviranje ugašenih klubova. Unazad nekoliko godina Savez je izdvojio preko 50.000 KM sredstava namjenjenih za pomoć klubovima (nabavka radio-stanica, agregata, mjerne opreme, antena, troškovi preregistracije klubova...).

 • Organizacija od posebnog javnog interesa

  Savez je odlukom Vlade Republike Srpske 2011. godine dobio status organizacije od posebnog javnog interesa za Republiku Srpsku.

Savez radio-amatera Republike Srpske

Amateur Radio Union Of Republic Of Srpska

Prijavljivanje

Registrovani korisnici imaju privilegije da vide određene dijelove sajta i ostavljaju komentare na članke i forumu. Članovi SRRS se nakon registracije trebaju javiti administratoru sajta da bi dobili privilegiju člana.

Molimo Vas da prilikom registracije za korisničko ime koristite pozivni znak, a ukoliko nemate pozivni znak i želite koristiti korisničko ime po svom izboru obavezni ste ostaviti vlastito ime i prezime u formi prilikom registracije. Ukoliko ovo ne bude ispoštovano takva registracija će biti brisana iz registra. HVALA!

Ko je "ON-LINE"

Ko je na mreži: 441 gostiju i nema prijavljenih članova

Statistika sajta

Posetioci
200
Članci
441
Broj pregleda članaka
3182786

FORUM

SRRS mapa repetitora

srrsmaparpt2010 150
logo e73dpr


e73jhi logo 150
 
e73fde
 
BGJ Logo

Članovi radio kluba Nikola Tesla iz Banja Luke, učestvovali su u ovogodišnjem CQ WW VHF takmičenju na 6m opsegu.

Za lokaciju je odabrano uzvišenje Šibovi ( oko 340 mnv) koje se nalazi sjeverozapadno, u neposrednoj  blizini grada. Od opreme je korišten FTdx3000 i 5 elemenata YU7EF antena sa rotatorom. Radili smo kako se kaže iz portabla, ali nije bilo posebnih problema ni prilokom organizacije ni tokom postavlјanja opreme.

Naveći dio ekipe, činili su mlađi operatori , ali pod budnim okom E73RB. Za razliku od prošlog izlaska na ovo takmičenje, ove godine nas je vrijeme dobro poslužilo , tako da je lagana nadstrešnica bila sasvim dovolјna.

I ako smo dozvali veliki broj stanica koje smo i čuli, urađeno je svega 99 veza. Samo smo u nedelјu ujutro, oko 9 sati po lokalnom vremenu, u svega par mnuta čuli nekoliko stanica iz Japana, i to je bilo sve od otvaranja. Veoma mali broj stanica je urađen SSB (1) / CW (7) dok je sve ostalo urađenoFT8 modom. Mi smo bili spremni za sve vrste rada ali je digitala preovladavala.

Rezultatom smo zadovolјni, ako se uzme u obzir da je rađeno „sa livade“, da je ekipa podmlađena i da taj tim tek treba da se uigra za neka buduća takmičenja.

Naravno da smo poželјeli da sledeći put na anteni bude bar jedan element više a u kablu bar 300W. Eto materijala za razmišlјanje u narednom periodu.

Ovogodišnji tim su činili: Ljubo Bajić, Đorđe Marjanović, Luka Čakarević, Damjan Prerad,  Dejan Bojandić i Stevo Antić. Nekoliko fotografija u nastavku , dočaraće vam atmosferu na terenu.
 

cq_ww_2022_e74byz_1
cq_ww_2022_e74byz_1
cq_ww_2022_e74byz_10
cq_ww_2022_e74byz_11
cq_ww_2022_e74byz_2
cq_ww_2022_e74byz_3
cq_ww_2022_e74byz_4
cq_ww_2022_e74byz_5
cq_ww_2022_e74byz_6
cq_ww_2022_e74byz_7
cq_ww_2022_e74byz_8
cq_ww_2022_e74byz_9

73 de E74BYZ