Back To Top

 • O Savezu

  Savez radio-amatera Republike Srpske je osnovan 1993. godine kao izraz želje , volje i potrebe radio-amatera iz Republike Srpske da nastave svoje organizovano radio-amatersko djelovanje, nakon što je prestao da postoji dotadašnji Savez radio-amatera Bosne i Hercegovine (SRABiH). Savez radio-amatera Republike Srpske je pravni naslijednik rasformiranog Saveza radio-amatera Bosne i Hercegovine na teritoriji Republike Srpske. Savez je upisan u registar kod Osnovnog suda u Trebinju, kao udruženje građana , u skladu sa Zakonom o udruženjima i fondacijama Bosne i Hercegovine.

 • Ciljevi Saveza

  Savez radio-amatera Republike Srpske formiran je sa cilјem objedinjavanja aktivnosti svih amaterskih radio-klubova i samostalnih članova, radio-operatora, koji egzistiraju na teritoriji Republike Srpske, kao i predstavlјanje radio amatera Republike Srpske u okviru Međunarodne unije radio-amatera. ..

 • Zadaci Saveza

  Savez ima zadatke da : - Vršiti koordinaciju rada svih članova Saveza na teritoriji Republike Srpske. - Vršiti koordinaciju saradnje svih članova Saveza sa drugim organizacijama radio-amatera u BiH. - Vršiti koordinaciju saradnje članova Saveza s nacionalnim Savezima drugih zemalјa i članovima tih Saveza. - Zastupati interese radio-amatera Republike Srpske u širim asocijacijama, kao i organima i organizacijama na nivou Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. - Organizovati i koordinirati sve aktivnosti i poslove od interesa za radio-amatere Republike Srpske, za koje se ukaže potreba. - Razvijati saradnju sa srodnim organizacijama i organima na području istraživanja i eksperimentisanja u oblastima radio-tehnike, elektronike, telekomunikacija i informatike.

 • Unapređenje radio-amaterizma u RS

  U redovnim aktivnostima Saveza priorite imaju aktivnosti usmjerene na stavranje što boljih uslova za rad aktivnih klubova i reaktiviranje ugašenih klubova. Unazad nekoliko godina Savez je izdvojio preko 50.000 KM sredstava namjenjenih za pomoć klubovima (nabavka radio-stanica, agregata, mjerne opreme, antena, troškovi preregistracije klubova...).

 • Organizacija od posebnog javnog interesa

  Savez je odlukom Vlade Republike Srpske 2011. godine dobio status organizacije od posebnog javnog interesa za Republiku Srpsku.

Savez radio-amatera Republike Srpske

Amateur Radio Union Of Republic Of Srpska

Prijavljivanje

Registrovani korisnici imaju privilegije da vide određene dijelove sajta i ostavljaju komentare na članke i forumu. Članovi SRRS se nakon registracije trebaju javiti administratoru sajta da bi dobili privilegiju člana.

Molimo Vas da prilikom registracije za korisničko ime koristite pozivni znak, a ukoliko nemate pozivni znak i želite koristiti korisničko ime po svom izboru obavezni ste ostaviti vlastito ime i prezime u formi prilikom registracije. Ukoliko ovo ne bude ispoštovano takva registracija će biti brisana iz registra. HVALA!

Ko je "ON-LINE"

Ko je na mreži: 224 gostiju i nema prijavljenih članova

Statistika sajta

Posetioci
200
Članci
443
Broj pregleda članaka
3209191

FORUM

SRRS mapa repetitora

srrsmaparpt2010 150
logo e73dpr


e73jhi logo 150
 
e73fde
 
BGJ Logo
UKT KUP SRRS, IARU R1 VHF 2016
Akademski radio klub E74EBL je uzeo učešće u VHF KUP-u SRRS sa planine Čemernice, JN84OM. Najviši vrh,  Goli vis je 1339m iznad mora. Davne 1981. godine je rađeno sa te lokacije pod pozivnim znakom YU4EMA, tada sekcija našeg kluba. Rezultat je bio više nego dobar, ali  trebalo je proći mnogo vremena da se ponovo odlučimo za izlazak na ovu kotu. Razlog je jednostavan , bez ozbiljnog terenskog vozila je skoro nemoguće prići vrhu, pa najviše iz tih razloga nismo izlazili na ovu lokaciju.

Terensko vozilo smo dobili od PO Civilne Zaštite Banja Luka, na čemu im se i ovom prilikom zahvaljujemo. Dan pred polazak obezbijedili smo još jedno vozilo. Naš drugar Dragan , zaljubljenik u off road, koji je i sam radioamater, te je još i rodom iz mjesta podno Čemernice. Rado  je pristao  da ide sa nama, a  kako je sam rekao, biće nam vodič i domaćin na ovoj ekspediciji. Beri od srca ti hvala.
Subota ujutro nalazimo se ispred kluba i sa dva vozila krcatom opremom krenuli  smo put Čemernice. Od kluba do vrha ima nekih 70-ak kilometara , od kojih je poslednjih par kilometara  stvarno off road vožnja. Trebalo nam je oko dva sata da stignemo na odredište.
Na samom vrhu  mještani su  napravili malu kućicu, koja je imala sve što nam je potrebno. Iako su nam opisali objekat, ono što smo vidjeli, bilo je mnogo više od očekivanog. Prostor oko objekta je prilagođen za boravak i druženje. Tu su klupe, pecana, stolovi , rezervoar za vodu, pa i solarni paneli za LED rasvjetu.
Kraći odmor, uz kafu i osvježenje, koristimo za dogovor kako i gdje postaviti uređaje, antene, agregat… Uigrana ekipa  uspjela je dva sata pred početak spremiti  antene i uređaje za uključenje. Nakon uobičajenih  manjih poteškoća stanica je bila spremna za rad.

Setup je bio nešto jednostavniji , nego što obično nosimo, ali kako je ovo bilo više izviđanje odlučili smo se za antenski sistem koji bi pokrivao dva pravca , te jedan linear koji smo mogli da dijelimo na dva sistema ili svu snagu usmjerimo u jedan od dva, a na prijemu je bilo moguće izabrati , oba, jedan ili drugi sistem.  Transverter Javornik II u kombinaciji sa FT1K te pratećom MicroHam Keyer kutijom i lokalnim skimmerom, omogućavao je lagodan rad. Koristili smo znak E7DX, značajno je kraći i prodorniji.
Sam contest je krenuo lagano , čujnost je dobra , jedine smetnje koje smo povremeno imali su dolazile od nekih S5 stanica, ali generalno nije pravlo problem. Kako je contest išao svojim tokom i bez zastoja, ostatak ekipe se organizuju oko roštilja i tekuće problematike. Trajalo je to do duboko u noć.
Naravno ni jednog trenutka nije se prekidao rad. Tako da u novi dan ulazimo sa preko 260 veza. Noć je tradicionalna nešto siromašnija vezama, pa tek pred jutro prelazimo 300, ali je tokom noći bilo dobrih , dalekih veza.
Prije podne je zbog nešto sporijeg punjenja loga dolazilo do češćih izmjena operatora, ali malo po malo stižemo do 404 veze i kraja contesta…
Slijedi spuštanje antena i pakovanje opreme.
Kada je sve bilo gotovo još jednom je napravljena pauza za roštilj, uz koji smo napravili blic analizu. Konstatovali smo da lokacija ima potencijal, te da bi uz nešto konpleksniju opremu , te stabilan intetnet signal i stalnu prisutnost na KST chatu granica od 500 veza i 200K poena bila dostižna, ako ne i više.
Ekipu su pored našeg domaćina Dragana činili Rade - E77W, Zoran - E76C, Ranko - E70R, Stevica - E73CV, Zoran - E78AB i Vlado - E70T.
Na kraju još da kažem nešto o rezultatu.
Dakle, urađeno je 404 veze i 177K poena, uz prosjek od 436km po vezi, a ODX nam je 948km. Interesanto je napomenuti da smo slušali stanice udaljene preko 1000Km , kao i Francuza. Nismo uspjeli da ih okrenemo, ali smo uradili dvije  stanice iz Grčke , te jednu HB9, što nije najdalje , ali uvijek obraduje.
Aktivnost iz E7 je bila veća nego obično, pa je urađeno skoro 20 stanica, bez FM rada ovaj puta.
U prilogu nekoliko fotografija koje će još više upotpuniti ukupnu sliku…
Još jednom se zahvaljujemo Područnom odjelenju CZ i njenim rukovodiocima na pomoći , te našem vodiču, domaćinu i kolegi Draganu Beriću-Beriju.
73 u ime ekipe E7DX,
Vlado, E70T