Back To Top

 • O Savezu

  Savez radio-amatera Republike Srpske je osnovan 1993. godine kao izraz želje , volje i potrebe radio-amatera iz Republike Srpske da nastave svoje organizovano radio-amatersko djelovanje, nakon što je prestao da postoji dotadašnji Savez radio-amatera Bosne i Hercegovine (SRABiH). Savez radio-amatera Republike Srpske je pravni naslijednik rasformiranog Saveza radio-amatera Bosne i Hercegovine na teritoriji Republike Srpske. Savez je upisan u registar kod Osnovnog suda u Trebinju, kao udruženje građana , u skladu sa Zakonom o udruženjima i fondacijama Bosne i Hercegovine.

 • Ciljevi Saveza

  Savez radio-amatera Republike Srpske formiran je sa cilјem objedinjavanja aktivnosti svih amaterskih radio-klubova i samostalnih članova, radio-operatora, koji egzistiraju na teritoriji Republike Srpske, kao i predstavlјanje radio amatera Republike Srpske u okviru Međunarodne unije radio-amatera. ..

 • Zadaci Saveza

  Savez ima zadatke da : - Vršiti koordinaciju rada svih članova Saveza na teritoriji Republike Srpske. - Vršiti koordinaciju saradnje svih članova Saveza sa drugim organizacijama radio-amatera u BiH. - Vršiti koordinaciju saradnje članova Saveza s nacionalnim Savezima drugih zemalјa i članovima tih Saveza. - Zastupati interese radio-amatera Republike Srpske u širim asocijacijama, kao i organima i organizacijama na nivou Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. - Organizovati i koordinirati sve aktivnosti i poslove od interesa za radio-amatere Republike Srpske, za koje se ukaže potreba. - Razvijati saradnju sa srodnim organizacijama i organima na području istraživanja i eksperimentisanja u oblastima radio-tehnike, elektronike, telekomunikacija i informatike.

 • Unapređenje radio-amaterizma u RS

  U redovnim aktivnostima Saveza priorite imaju aktivnosti usmjerene na stavranje što boljih uslova za rad aktivnih klubova i reaktiviranje ugašenih klubova. Unazad nekoliko godina Savez je izdvojio preko 50.000 KM sredstava namjenjenih za pomoć klubovima (nabavka radio-stanica, agregata, mjerne opreme, antena, troškovi preregistracije klubova...).

 • Organizacija od posebnog javnog interesa

  Savez je odlukom Vlade Republike Srpske 2011. godine dobio status organizacije od posebnog javnog interesa za Republiku Srpsku.

Savez radio-amatera Republike Srpske

Amateur Radio Union Of Republic Of Srpska

Prijavljivanje

Registrovani korisnici imaju privilegije da vide određene dijelove sajta i ostavljaju komentare na članke i forumu. Članovi SRRS se nakon registracije trebaju javiti administratoru sajta da bi dobili privilegiju člana.

Molimo Vas da prilikom registracije za korisničko ime koristite pozivni znak, a ukoliko nemate pozivni znak i želite koristiti korisničko ime po svom izboru obavezni ste ostaviti vlastito ime i prezime u formi prilikom registracije. Ukoliko ovo ne bude ispoštovano takva registracija će biti brisana iz registra. HVALA!

Ko je "ON-LINE"

Ko je na mreži: 761 gostiju i nema prijavljenih članova

Statistika sajta

Posetioci
200
Članci
444
Broj pregleda članaka
3247148

FORUM

SRRS mapa repetitora

srrsmaparpt2010 150
logo e73dpr


e73jhi logo 150
 
e73fde
 
BGJ Logo
Članovi Radio kluba "Kozara" su u dogovoru sa Osnovnom školom "Branko Ćopić" iz Prijedora, a u sklopu "Škole u prirodi" imali priliku da učenicima 4-og razreda predstave naš hobi, radio-amaterizam.

U nedjelju (09.06.2019. godine) smo u nacionalnom parku Kozara postavlili jedan dio opreme i to: šator, teleskopski stub od 8 metara, KT antenu, VHF antene, solarno napajanje kao i agregat. Od uređaja smo koristili: Yaesu 897, Yaesu 2500 M, kao i desetak ručnih stanica. Zakazano druženje/časovi sa četvrtim razredima Osnovne škole "Branko Ćopić" iz Prijedora su zakazana tog dana od 13.00 do 15.00 časova.
Dok smo čekali naše male drugare uradili smo 179 veza sa specijalnim znakom E765JHI/P i na naše zadovoljstvo napravili dobar pile up na 14 MHz.
Od 13.00 časova su nam se pridružili osnovci i zaista nismo očekivali takvo interesovanje, a ispostavilo se da radioamaterizam ima budućnost i da trebamo usmjeriti našu energiju u rad sa učenicima osnovnih škola.
Poslije našeg, a kako su nam svi učenici rekli, veoma zanimljivog predavanja i druženja, uslijedilo je niz veoma interesantnih pitanja, kao na primjer: kada ste prvi put pomogli nekome, koja vam je najdalja veza koju ste ostvarili, da li možete da ostvarite komunikaciju sa vanzemaljcima i sl.
Nakon godišnjih odmora i početkom školske godine organizujemo novo druženje i krećemo sa obukom budućih kolega- mladih radioamatera.
U nastavku nekoliko slika sa Kozare.
Informacija: Jovica Knežević, E73JO, predsjednik RK Kozara