Back To Top

 • O Savezu

  Savez radio-amatera Republike Srpske je osnovan 1993. godine kao izraz želje , volje i potrebe radio-amatera iz Republike Srpske da nastave svoje organizovano radio-amatersko djelovanje, nakon što je prestao da postoji dotadašnji Savez radio-amatera Bosne i Hercegovine (SRABiH). Savez radio-amatera Republike Srpske je pravni naslijednik rasformiranog Saveza radio-amatera Bosne i Hercegovine na teritoriji Republike Srpske. Savez je upisan u registar kod Osnovnog suda u Trebinju, kao udruženje građana , u skladu sa Zakonom o udruženjima i fondacijama Bosne i Hercegovine.

 • Ciljevi Saveza

  Savez radio-amatera Republike Srpske formiran je sa cilјem objedinjavanja aktivnosti svih amaterskih radio-klubova i samostalnih članova, radio-operatora, koji egzistiraju na teritoriji Republike Srpske, kao i predstavlјanje radio amatera Republike Srpske u okviru Međunarodne unije radio-amatera. ..

 • Zadaci Saveza

  Savez ima zadatke da : - Vršiti koordinaciju rada svih članova Saveza na teritoriji Republike Srpske. - Vršiti koordinaciju saradnje svih članova Saveza sa drugim organizacijama radio-amatera u BiH. - Vršiti koordinaciju saradnje članova Saveza s nacionalnim Savezima drugih zemalјa i članovima tih Saveza. - Zastupati interese radio-amatera Republike Srpske u širim asocijacijama, kao i organima i organizacijama na nivou Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. - Organizovati i koordinirati sve aktivnosti i poslove od interesa za radio-amatere Republike Srpske, za koje se ukaže potreba. - Razvijati saradnju sa srodnim organizacijama i organima na području istraživanja i eksperimentisanja u oblastima radio-tehnike, elektronike, telekomunikacija i informatike.

 • Unapređenje radio-amaterizma u RS

  U redovnim aktivnostima Saveza priorite imaju aktivnosti usmjerene na stavranje što boljih uslova za rad aktivnih klubova i reaktiviranje ugašenih klubova. Unazad nekoliko godina Savez je izdvojio preko 50.000 KM sredstava namjenjenih za pomoć klubovima (nabavka radio-stanica, agregata, mjerne opreme, antena, troškovi preregistracije klubova...).

 • Organizacija od posebnog javnog interesa

  Savez je odlukom Vlade Republike Srpske 2011. godine dobio status organizacije od posebnog javnog interesa za Republiku Srpsku.

Savez radio-amatera Republike Srpske

Amateur Radio Union Of Republic Of Srpska

Prijavljivanje

Registrovani korisnici imaju privilegije da vide određene dijelove sajta i ostavljaju komentare na članke i forumu. Članovi SRRS se nakon registracije trebaju javiti administratoru sajta da bi dobili privilegiju člana.

Molimo Vas da prilikom registracije za korisničko ime koristite pozivni znak, a ukoliko nemate pozivni znak i želite koristiti korisničko ime po svom izboru obavezni ste ostaviti vlastito ime i prezime u formi prilikom registracije. Ukoliko ovo ne bude ispoštovano takva registracija će biti brisana iz registra. HVALA!

Ko je "ON-LINE"

Ko je na mreži: 132 gostiju i nema prijavljenih članova

Statistika sajta

Posetioci
200
Članci
441
Broj pregleda članaka
3182806

FORUM

SRRS mapa repetitora

srrsmaparpt2010 150
logo e73dpr


e73jhi logo 150
 
e73fde
 
BGJ Logo

“Bitno je učestvovati !”- ovo kažemo kada nismo prvi, ali Radio klub “KOZARA” u mnogo čemu je prvi, ne samo u Republici Srpskoj već i u svijetu. 

APRS (Automatic Packet Reporting System) predstavlja radio amaterski sistem, koji omogućava da se različite informacije prostorno prezentuju u realnom vremenu. Primjeri informacija koje se mogu prezentovati na APRS mapi su podaci o mjerenjima sa meteoroloških stanica, repetitora i drugih objekata. Osim ovakvih informacija, čiji izvori su statički i pozicija im se eventualno samo povremeno mijenja, često se na APRS mapi prikazuju i podaci sa objekata u pokretu (vozila, osobe u pokretu, plovila, letjelice i sl.).

SLIKA 1

E73AI, E73JO i E73EP (S lijeva na desno)

Da bi se podaci mogli prikazati na mapi, potrebno ih je poslati u APRS mrežu. Iako je inicijalno ova mreža bila realizovana isključivo kao radio mreža, u kojoj se koristi packet radio i AX.25 protokol, danas se većina informacija u APRS mrežu emituje putem APRS-IS sistema (Automatic Packet Reporting System – Internet Service).

Praktično svaki uređaj sa konekcijom na internet i adekvatnom klijentskom aplikacijom može postati izvor informacija koje se prikazuju na APRS mapi.

SLIKA 2

E73JO, S56CT, E73EP (Centar za obavještavanje MO-CZ Slovenije)

RMZO tim E73JHI prepoznao je mogućnosti i prednosti APRS sistema u vanrednim situacijama, u akcijama traganja i spasavanja i sl. Projektom koji je odobren i finansiran od strane Grada Prijedora obezbjeđena su sredstva i izvršena nabavka radio uređaja RETEVIS RT-3G (verzija sa ugrađenim GPS prijemnikom). Uz veliku pomoć našeg, već slobodno možemo reći, velikog prijatelja Tilena Cestnika (S56CT) iz Slovenije nabavili smo 10 uređaja za naš RMZO tim. Da smo kojim slučajem imali više sredstava na raspolaganju, sigurno bi naš izbor kada su u pitanju digitalni uređaji bila Motorola ili Hytera, jer nam je bitna kompatibillnost uređaja sa uređajima koje koristi naš MUP i TVJ Prijedor zbog zajedničkih aktivnosti koje smo imali, koje imamo i imaćemo u budućnosti kao RMZO tim koji je prvi zvanično osnovan kao takav u Republici Srpskoj i sigurno jedini koji je imao do sada ovoliko aktivnosti sa lokalnom upravom u pružanju pomoći kompletnoj društvenoj zajednici.

Izbor je dakle bio kineski proizvođač Retevis sa svojim VHF DMR uređajem RT-3 sa ugrađenim GPS-om. Opcija GPS nam je bila primarna kod izbora uređaja, jer smo htjeli imati mapirane pozicije članova nešeg tima u akcijama koje obavljamo. 

SLIKA 3

E73AI, E73JO (cw), E73KV, E73EP

Stigli su novi uređaji, a mi kao djeca, radoznalo smo istraživali sve mogućnosti i nemogućnosti nove opreme. Motorola i Hytera imaju svoja rješenja za mapiranje lokacije uređaja i to radi savršeno, ali Retevis na žalost još uvijek nije razvio ovu vrstu software-a niti je omogućio da se koristi neki konvencionalni APRS maping software. Istini za volju, naši uređaji mogu raditi sa Hytera repetitorima koji su ulinkani na Brandmeister mrežu i na taj način, uz naravno neophodnu konekciju repetitora na internet, moguće je da vidimo pozicije naših uređaja tj. članova tima. 

Došli smo do prvog problema- Savez radio-amatera Republike Srpske nema razvijenu mrežu digitalnih repetitora, a u našoj blizini nema ni repetitor iz susjedne Republike Hrvatske. I još da nam se pogodi da je Hytera, pa to bi bio pun pogodak (hi). Kao što to biva vrlo često, morali smo se osloniti na svoje snage i ideje. Prvo se postavilo pitanje internet konekcije u slučajevima vanrednih situacija i prirodnih katastrofa, Faktor na koji apsolutno ne možemo računati. Bez internet konekcije Brandmeister mreža nije mreža. To bez interneta ne funkcioniše, a mi nećemo internet u ovom slučaju i tražili smo rješenje. Tražili smo rješenje da dobijemo lokaciju uređaja na mapi u simpleksu bez repetitora koji svakako i nemamo. Činjenica je da se naše aktivnosti u glavnom mogu kvalitetno realizovati u simpleksu bez repetitora. Sati i sati, noći i dani, a više noći provedene su buljeći u monitor, pretražujući internet u potrazi za nekim rješenjem. Sve ovo je za Motorolu i Hyteru jednostavno, ali mi imamo Retevis (hi). U tom procesu iznalaženja rješenja dekodirali smo DMR pakete koje šalje Retevis. Glas (Voice) bilo je lako dekodirati i dobiti modulaciju na računaru preko RTL-SDR prijemnika, ali sa podacima nije išlo lako. ID uređaja TG (Talk Group) bez problema, SMS poruke takođe sve je išlo glatko, ali je problem bio sa onim što nama treba – GPS koordinate koje Retevis šalje nakon što dobije signal od satelita (GPS Lock). Jedno jutro oko 3.50 nađe se način kako to Retevis šalje GPS koordinate, visinu i brzinu uz pomoć kolege- radioamatera Carlos Cabezas-a EB4FBZ. Euforija.

U tom danonoćnom traganju pronašli smo software SARtrack koji razvija SARTrack Limited sa Novog Zelanda, a namjenski je program za traganje i spasavanje i akcije koje zahtjevaju mapiranje ljudi i događaja i praćenje u realnom vremenu radi što bolje koordinacije timova na terenu sa centrom veze. Oduševljenje.

SLIKA 4

Bart Kindt- SARTrack Limited

Odlično odrađen program, koji se svakodnevno razvija i modifikuje. U direktnom kontaktu sa gospodinom Bart Kindt-om koji je CEO i developer ovog programa i kome se ovim putem još jednom zahvaljujemo otklonjene su neke nejasnoće i krenuli smo u razvoj pomoćnog programa uz veliku podršku našeg prijatelja- developera (identitet poznat autoru teksta) koji dekodirani DMR data GPS paket konvertuje u format koji je čitljiv za aplikaciju SARtrack.

Vježba RMZO tima “SANA 2017” potvrdila je funkcionalnost opreme i sistema zasnovanog na simpleks radu sa centrom veze u kojem je SARtrack aplikacija preko koje je upravna stanica koordinisala ostale članove tima i imala uvid o njihovim GPS pozicijama, a sve ovo uz malu pomoć našeg “pomoćnog programa” kojem smo dali i ime- koje drugo do “KOZARA”.

SLIKA 5

RMZO E73JHI

SLIKA 6

SARtrack powered by KOZARA

SLIKA 7

SARtrack powered by KOZARA

I tako, mislim da su iz E73JHI opet prvi – prvi koji su uspjeli mapirati GPS lokaciju Retevis RT-3 u simpleksu. Bez interneta. Ako kojim slučajem nismo prvi, izvinjavamo se ali nismo znali da je još neko to riješio (hi). 

Ovo smo riješili, idemo dalje…

Informacija: Jovica Knežević E73JO, predsjednik RK Kozara