Back To Top

 • O Savezu

  Savez radio-amatera Republike Srpske je osnovan 1993. godine kao izraz želje , volje i potrebe radio-amatera iz Republike Srpske da nastave svoje organizovano radio-amatersko djelovanje, nakon što je prestao da postoji dotadašnji Savez radio-amatera Bosne i Hercegovine (SRABiH). Savez radio-amatera Republike Srpske je pravni naslijednik rasformiranog Saveza radio-amatera Bosne i Hercegovine na teritoriji Republike Srpske. Savez je upisan u registar kod Osnovnog suda u Trebinju, kao udruženje građana , u skladu sa Zakonom o udruženjima i fondacijama Bosne i Hercegovine.

 • Ciljevi Saveza

  Savez radio-amatera Republike Srpske formiran je sa cilјem objedinjavanja aktivnosti svih amaterskih radio-klubova i samostalnih članova, radio-operatora, koji egzistiraju na teritoriji Republike Srpske, kao i predstavlјanje radio amatera Republike Srpske u okviru Međunarodne unije radio-amatera. ..

 • Zadaci Saveza

  Savez ima zadatke da : - Vršiti koordinaciju rada svih članova Saveza na teritoriji Republike Srpske. - Vršiti koordinaciju saradnje svih članova Saveza sa drugim organizacijama radio-amatera u BiH. - Vršiti koordinaciju saradnje članova Saveza s nacionalnim Savezima drugih zemalјa i članovima tih Saveza. - Zastupati interese radio-amatera Republike Srpske u širim asocijacijama, kao i organima i organizacijama na nivou Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. - Organizovati i koordinirati sve aktivnosti i poslove od interesa za radio-amatere Republike Srpske, za koje se ukaže potreba. - Razvijati saradnju sa srodnim organizacijama i organima na području istraživanja i eksperimentisanja u oblastima radio-tehnike, elektronike, telekomunikacija i informatike.

 • Unapređenje radio-amaterizma u RS

  U redovnim aktivnostima Saveza priorite imaju aktivnosti usmjerene na stavranje što boljih uslova za rad aktivnih klubova i reaktiviranje ugašenih klubova. Unazad nekoliko godina Savez je izdvojio preko 50.000 KM sredstava namjenjenih za pomoć klubovima (nabavka radio-stanica, agregata, mjerne opreme, antena, troškovi preregistracije klubova...).

 • Organizacija od posebnog javnog interesa

  Savez je odlukom Vlade Republike Srpske 2011. godine dobio status organizacije od posebnog javnog interesa za Republiku Srpsku.

Savez radio-amatera Republike Srpske

Amateur Radio Union Of Republic Of Srpska

Prijavljivanje

Registrovani korisnici imaju privilegije da vide određene dijelove sajta i ostavljaju komentare na članke i forumu. Članovi SRRS se nakon registracije trebaju javiti administratoru sajta da bi dobili privilegiju člana.

Molimo Vas da prilikom registracije za korisničko ime koristite pozivni znak, a ukoliko nemate pozivni znak i želite koristiti korisničko ime po svom izboru obavezni ste ostaviti vlastito ime i prezime u formi prilikom registracije. Ukoliko ovo ne bude ispoštovano takva registracija će biti brisana iz registra. HVALA!

Ko je "ON-LINE"

Ko je na mreži: 336 gostiju i nema prijavljenih članova

Statistika sajta

Posetioci
200
Članci
443
Broj pregleda članaka
3225059

FORUM

SRRS mapa repetitora

srrsmaparpt2010 150
logo e73dpr


e73jhi logo 150
 
e73fde
 
BGJ Logo
Šest članova Radio kluba Kozara su 05.02.2016. godine aktivirali WWFF E7FF-0002 referencu sa planine Kozare, tačnije lokacije Nacionalnog parka Kozara na Mrakovici u vremenskom periodu od 08,00 do 15,00 UTC.
Ekipu su sačinjavali: Ognjen E78JPO, Vedran E73KV, Radenko E73RPD, E73AI Darko,  E73JO Joco i naš novi član Predrag.

Opremu smo spakovali u subotu 04.02.2016. godine u poslijepodnevnim satima, tako da smo u nedelju Iz Prijedora krenuli oko 06,00 sati ujutro, a na lokaciju Mrakovice smo stigli oko 07,00 sati.
e73jhi e7wff0002 1

Jedan dio ekipe je odmah pristupio podizanju antena W3DZZ, dipola za 14 MHz i Yagi 8 el za 144 Mhz, a drugi dio ekipe podizanju šatora i improvizovanog prostora za PPS. Temperatura na Kozari je bila oko -5 stepeni. Već oko 8 i 30 je sve bilo spremno za početak rada. Upaljen je agregat, Yaesa FT 897, računar sa DX logom i onda smo mogli pristupiti doručku i uživanju u ljepotama koje pruža Nacionalni park Kozara.
Tačno u 09,00 sati krećemo sa radom na 7 Mhz i odmah nakon prvog spotovanja kreće pile up koji traje neprekidno puna dva, dva i po sata, tako da je za taj period odrađeno 210 veze na ovom opsegu. Oko 12 sati počinjemo sa radom na 14 Mhz, gdje su propagacije u tom trenutku kud i kamo bolje i nastavlja se pile up na nas i na 14 Mhz. Radimo za nekih dva i po sata 230 veza. Ukupno smo uradili 440 veza i stvarno smo prezadovoljni.
Ognjen E78JPO je uspio uspostaviti i live striming na facebook stranici tako da su nas mnogi pratili i live. Mnogi radio-amateri su nam ostavili pozitivne komentare i pohvale.
Oko 15 i 30 počinje da pada ledena kiša i pristupamo demontiranju opreme. Nakon pakovanja kompletna ekipa odlazi na topli čaj i oko 17,00 sati smo u klubu gdje odlažemo opremu i krećemo kućama.
Kompletna ekipa je došla do zaključka da ćemo i u narednom periodu, sigurno ovako nešto ponoviti.
73,
Informacija: Jovica Knežević, E73JO