Back To Top

 • O Savezu

  Savez radio-amatera Republike Srpske je osnovan 1993. godine kao izraz želje , volje i potrebe radio-amatera iz Republike Srpske da nastave svoje organizovano radio-amatersko djelovanje, nakon što je prestao da postoji dotadašnji Savez radio-amatera Bosne i Hercegovine (SRABiH). Savez radio-amatera Republike Srpske je pravni naslijednik rasformiranog Saveza radio-amatera Bosne i Hercegovine na teritoriji Republike Srpske. Savez je upisan u registar kod Osnovnog suda u Trebinju, kao udruženje građana , u skladu sa Zakonom o udruženjima i fondacijama Bosne i Hercegovine.

 • Ciljevi Saveza

  Savez radio-amatera Republike Srpske formiran je sa cilјem objedinjavanja aktivnosti svih amaterskih radio-klubova i samostalnih članova, radio-operatora, koji egzistiraju na teritoriji Republike Srpske, kao i predstavlјanje radio amatera Republike Srpske u okviru Međunarodne unije radio-amatera. ..

 • Zadaci Saveza

  Savez ima zadatke da : - Vršiti koordinaciju rada svih članova Saveza na teritoriji Republike Srpske. - Vršiti koordinaciju saradnje svih članova Saveza sa drugim organizacijama radio-amatera u BiH. - Vršiti koordinaciju saradnje članova Saveza s nacionalnim Savezima drugih zemalјa i članovima tih Saveza. - Zastupati interese radio-amatera Republike Srpske u širim asocijacijama, kao i organima i organizacijama na nivou Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. - Organizovati i koordinirati sve aktivnosti i poslove od interesa za radio-amatere Republike Srpske, za koje se ukaže potreba. - Razvijati saradnju sa srodnim organizacijama i organima na području istraživanja i eksperimentisanja u oblastima radio-tehnike, elektronike, telekomunikacija i informatike.

 • Unapređenje radio-amaterizma u RS

  U redovnim aktivnostima Saveza priorite imaju aktivnosti usmjerene na stavranje što boljih uslova za rad aktivnih klubova i reaktiviranje ugašenih klubova. Unazad nekoliko godina Savez je izdvojio preko 50.000 KM sredstava namjenjenih za pomoć klubovima (nabavka radio-stanica, agregata, mjerne opreme, antena, troškovi preregistracije klubova...).

 • Organizacija od posebnog javnog interesa

  Savez je odlukom Vlade Republike Srpske 2011. godine dobio status organizacije od posebnog javnog interesa za Republiku Srpsku.

Savez radio-amatera Republike Srpske

Amateur Radio Union Of Republic Of Srpska

Prijavljivanje

Registrovani korisnici imaju privilegije da vide određene dijelove sajta i ostavljaju komentare na članke i forumu. Članovi SRRS se nakon registracije trebaju javiti administratoru sajta da bi dobili privilegiju člana.

Molimo Vas da prilikom registracije za korisničko ime koristite pozivni znak, a ukoliko nemate pozivni znak i želite koristiti korisničko ime po svom izboru obavezni ste ostaviti vlastito ime i prezime u formi prilikom registracije. Ukoliko ovo ne bude ispoštovano takva registracija će biti brisana iz registra. HVALA!

Ko je "ON-LINE"

Ko je na mreži: 318 gostiju i nema prijavljenih članova

Statistika sajta

Posetioci
201
Članci
438
Broj pregleda članaka
3156471

SRRS mapa repetitora

srrsmaparpt2010 150

Rotator mapa

wwmap
Kreirajte  mapu usmjerenja
KT antene za svoj UL

logo e73dpr


e73jhi logo 150
 
e73fde
 
BGJ Logo
 • Strana
 • 1
 • 2

TEMA: VHF KUP SRRS 2014

UKT KUP SRRS!! 23 sep 2014 13:33 #66

 • zdravko e77ar
 • zdravko e77ar's Avatar
PRIČA RADIO KLUBA DOBOJ o UKT KUP-u SRRS 2014.g.

Obaveze, obaveze i obaveze, izvinite što kasnimo s izvještajem, ali nije moglo drugčije.

Pripreme su odavno bile obavljene, onda se desila provala i sve poremetila. Bapsi i ja demontiramo kablove sa svojih antena, kod mene ima komada rg213 isječenih za faziranje mojih jagica koji su isječeni prekratko, ali će za klupski antenski sistem poslužiti i minut do dvanaest sve spremno osim vremena naravno.
U petak u 13 časova pred klubom pakujemo stvari u landrovera od civilne zaštite i sa dva vozila nas pet ukupno kreće na lokaciju na koju stižemo bez problema I na samoj koti ulijećemo u oblak. Kiša ne pada ali smo mokri do kože, vlažnost vazduha nije 100% nego 300%.
Montaža antenna i opreme počinje odmah jer se ja moram vratiti isto veče nazad kako bi ujutro bio na poslu, a posle toga u svadbi planiranoj prije godinu dana.Sve vrlo brzo smontirano a na kraju, avaj, nedostaje komandna kutija od sekvencera. Zaboravio ponijeti.
Zovi Oroza, ne može, zovi Voju E73RV on može!
U 21 čas sve spojeno, probamo, ne radi pretpojačalo, loš SWR na anteni, refleksija 50%. Spuštaj antene izduvavaj konektore ( pošto je i dalje vlaga kao u jezeru) vraćaj nazad, ali bez promjene.
Vraćamo se kući, Bapsi ostaje sam na lokaciji da pokuša ujutro kad svane da otkloni nedostatke. U povratku Dragan E73DT vozi, vidljivost 3-4 metra i puževom brzinom se spuštamo u grad.

U ranim jutarnjim satima (negdje oko 11, mislim) zove Bapsi telefonom, LNA proradio, ali i dalje loš SWR na antenama. Na poslu sam okupiran drugim problemima, nemam ideju šta da još provjeri. Bapsi dolazi na ideju da jagicu namijenjenu za FM podigne na osmatračnicu i njom emituje a sluša na 4x11ele.

Da nesreća ne ide sama pokazalo se kad je uključio pojačalo, počelo je da varniči na anodi, mada je u petak veče normalno funkcionisalo. Vlaga je učinila svoje. Nije ni pomoglo što sam u nedjelju ujutro zamijenio teflonsku foliju na sendvič kondezatoru probila je za djelić sekunde. Što se tiče lošeg SWR-a, na prvi pogled otkrivam da je na konektoru koji napaja LNA box otkinuta jedna žica koja napaja koaksijalni relej i za dva minuta proradilo je i 4x11el na predaji.

U subotu popodne pristižu dva Dragana E73DT i E77CQ, takmičenje počinje, tropo odličan ali kako dozvati stanice od 800-900 km sa 80 vati. Do ujutro 120 veza (nikad manje, mada je ODX 898 km ??????).

Ujutro do 3 u svadbi, oko 6 sam i ja na lokaciji, prvo pregled pojačala i konstatacija da mu nema lijeka i daj šta daš. Slušam veze od 950 km ali bezuspješno zovem. Oko 8 pristiže i drugi dio ekipe sa pozadinskim obezbjedjenjem i atmosfera se malo kravi, zezanja na sve strane, kotlić se krcka i barem je ugodjaj na nivou.

Sat ranije završavamo (poradili smo sve koje smo mogli dozvati, koje nismo mogli dozvaćemo naredni put. Valjda nas neće (ne)vrijeme pratiti stalno. Pakujemo stvari i nazad u Doboj.

Na slici je dio ekipe prisutne na lokaciji:
Antenski sistem;
a ovo je najvredniji član tima, remontovan, ušminkan maksimalno.

I ovom prilikom želimo da se zahvalimo:

- Republičkoj upravi civilne zaštite za pomoć u prevozu na lokaciji,
- Tifany DOO, za donaciju goriva za agregat i prevoz,
- Dasto Semtel (zona.ba) za priključak za internet.
Nadamo se i budućoj saradnji s imenovanim kao i svim ostalim koji žele da nam pomognu.
Last Edit: 23 sep 2014 13:53 od zdravko e77ar.
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.
 • Strana
 • 1
 • 2

Odgovor u Temi: VHF KUP SRRS 2014

UKT KUP SRRS!! E73JO 09 sep 2014 10:09
UKT KUP SRRS!! Zoran E73S 09 sep 2014 14:03
UKT KUP SRRS!! zdravko e77ar 23 sep 2014 13:33
UKT KUP SRRS!! E73JO 01 sep 2014 14:48
UKT KUP SRRS!! zdravko e77ar 03 sep 2014 14:23
UKT KUP SRRS!! E72VB 27 sep 2014 20:56
UKT KUP SRRS!! zdravko e77ar 30 sep 2014 12:14
UKT KUP SRRS!! E73BJB 05 sep 2014 23:20
UKT KUP SRRS!! E73BJB 08 sep 2014 22:06
UKT KUP SRRS!! Zoran E73S 09 sep 2014 10:01