Krajem jula, tačnije 21. jula ove godine učestvovali smo u CQ WW VHF kontestu. Za neke naše članove bilo je to prvo iskustvo sa 50 MHz opsegom. I ako ga zovu magičnim, ovaj put čarolije i nije bilo previše. Radili smo sa uzvišenja Šibovi, u neposrednoj blizini grada . Zbog termina početka takmičenja i naše nemogućnosti da organizujemo noćenje pod otvorenim nebom, odlučili smo da antenu sa stubom i rotatorom postavimo u subotu popodne, provjerimo swr i uređaj, a da u nedelju ujutro krenemo sa radom. Zamišljeni plan smo sproveli u djelo u potpunosti.
e74byz cq ww 6m 1Istina je da smo radili svega 40% vremena, ali visoki plasma i nije bio cilj. Uradili smo 62 QSO-a isključivo po starinski, cw i ssb jer modem za FT8 nije bio u paketu opreme koji smo nosili. Korištena je EF0605 antena i samo 50 W snage . Iskustva su veoma pozitivna i planiramo da ovaj kontest uvrstimo u plan redovnih godišnjih aktivnosti kluba . Sledeće godine sa bar 6 elemenata antenom, 100 W i FT8 u pogonu.

Drugi avgust bio je termin polaganja CEPT 1 kategorije, istina samo za jednog kandidata. Jedan ali vrijedan, uspješno je položio test kako teoretski tako i praktični te ušao u svijet radio-amaterizma. Dva dana prije pisanja ovog teksta, stigla je i dozvola tako da kada u eteru čujete E73SI znate da se radi o “našem” Siniši Maksimoviću.

Iako još nisu objavljeni zvanični rezultati, prema nezvaničnim rezultatima smo ove godine osvojili i prvo mjesto u kategoriji E7/MO u kontestu  VHF KUP SRRS. Pripreme za učešće, kao i obično, počele su u zadnji čas. Vremenska prognoza, kiša, Boban, E77O odsutan, Zoka, E78AB odsutan, ostali “koje kude”, sve u svemu izgledalo je kao “mrka kapa”. A onda se iznenada sve počelo slagati. Zoka se vratio iz Slovenije, mene nije trebalo mnogu ubjeđivati, a dobili smo i pomoć od prijatelja iz E74EBL-a. Linear koji je 2 godine stajao pokvaren u ormaru, osposobljen je, ponovo oživljen na našu , ali i na njegovu radost. Obzirom da je prognozirana kiša odustali smo od portaba i odlučili da probamo raditi iz grada. Pošto su 4 x EF0210LT već bile u dvorištu, pridodali smo još 2 x EF0209 fiksno prema istoku i zabava je mogla da počne. Prvi put od kada pamtim da je sva oprema testirana i spremna za kontest još u četvrtak. A gdje je petak, pa subota skoro cijeli dan, opušteno bez trke, organizacije na brzinu, sakupljanja i zaboravljanja opreme na raznim stranama, šatora, agregata i da ne nabrajam dalje.
Sad vidim kako nekima kontest pričinjava pravo zadovoljstvo.

e74byz cq ww 6m 2

e74byz VHF KUP setup
Sva oprema je radial bez ijednog problema, mada je bio spreman i rezervni PA. A što se tiče rezultata, ne možemo biti nezadovoljni. Obzirom da je lokacija niska , malo iznad najnižih gradskih naselja, pravci prema sjeveru i zapadu prilično su upotrebljivi, mada su signali OK stanica vrlo slabi. Pravac istoka je zato potpuno zatvoren I jedva smo uradili par veza sa te strane. Prosječan QRB od preko 360 km govori sam za sebe. Sve u svemu, zadovoljni smo urađenim.
I na karaju , na opšte oduševljenje svih, stigao je novi uređaj FTdx3000. Najmanje strpljenja imao je E73RB koji ga je odmah probao u KT KUP-u SRS. Uređaj izgleda odlično, jednostavan je za upotrebu I odlično radi. Ima samo jednu manu. Na mjestu za izbor banda, fali taster na kome piše 144. Ovom prilikom svi članovi radio kluba “Nikola Tesla”, zahvaljuju se UO SRRS na ovom poklonu.
Dio atmospfere sa ovih događanja zabilježen je i na fotografijama koje se mogu pogledati na https://www.facebook.com/RKE74BYZ.
Informacija: Stevo, E73CV