Treći vikend u oktobru,rezervisan je za Jamboree on the Air (JOTA) ili u slobodnom prevodu, Slet u eteru.
Skauti (Izviđači) cijelog svijeta, okupljaju se toga dana u svojim klubovima ili kampovima, i koristeći amaterske radio stanice, uspostavljaju kontakte jedni sa drugima.
Ova aktivnost počela je još 1958. godine, kada se ovaj običaj ustanovio.

E74BYZ JOTA 2017 3
Od tada pa sve do danas, uz pomoć radio talasa, skauti cijelog svijeta se upoznaju, druže, razmjenjuju iskustva i ideje.
Pomoć pri uspostavljanju veza, pružaju im izviđači koji imaju radio-amatersku licencu ili lokalni radio klubovi sa svojim operatorima. Veze se ostvaruju na amaterskim KT opsezima na unaprijed određenim pozivnim frekvencijama npr. 14.290 MHz a opšti poziv je„ CQ Jamboree“.
Klub izviđača "22. april" iz Banjaluke, ove godine je prvi put učestvovao u JOTA programu.
E74BYZ JOTA 2017 4
Obzirom da banjalučki izviđači nemaju vlastitu opremu, tehničku i operativnu pomoć za realizaciju ove aktivnosti, pružio im je radio klub „Nikola Tesla“E74BYZ.
Vrijeme nam je išlo na ruku pa smo iskoristili sunčani subotnji dan te se oko 12:00 sati 21. oktobra, okupili na obali Vrbasa.
E74BYZ JOTA 2017 5
Izviđači su postavili šator a mi podigli 7,5m visok stub i na njega postavili W3DZZ antenu, a na drugoj strani kabla IC7000.
Družili smo se sa izviđačima do kasno poslepodne, demonstrirali im mogućnosti radio komunikacija i uspostavili vezu sa 4 JOTA stanice iz evrope na 20 m opsegu.
E74BYZ JOTA 2017 6
Bila je to odlična prilika da se naša RMZO oprema proba u portabl radu te uvide tehnički ali i organizacioni nedostatci prilikom terenskog rada.
Sledeći put bićemo spremniji, te se pojaviti na više opsega, a ovu lijepu manifestaciju, vjerovatno ćemo uvrstiti u kalendar redovnih godišnjih aktivnosti jer je odlična prilika za popularizaciju radio-amaterizma.
 
Informacija: Stevo E73CV