Članovi Radio kluba "Kozara" su u dogovoru sa Osnovnom školom "Branko Ćopić" iz Prijedora, a u sklopu "Škole u prirodi" imali priliku da učenicima 4-og razreda predstave naš hobi, radio-amaterizam.

U nedjelju (09.06.2019. godine) smo u nacionalnom parku Kozara postavlili jedan dio opreme i to: šator, teleskopski stub od 8 metara, KT antenu, VHF antene, solarno napajanje kao i agregat. Od uređaja smo koristili: Yaesu 897, Yaesu 2500 M, kao i desetak ručnih stanica. Zakazano druženje/časovi sa četvrtim razredima Osnovne škole "Branko Ćopić" iz Prijedora su zakazana tog dana od 13.00 do 15.00 časova.
Dok smo čekali naše male drugare uradili smo 179 veza sa specijalnim znakom E765JHI/P i na naše zadovoljstvo napravili dobar pile up na 14 MHz.
Od 13.00 časova su nam se pridružili osnovci i zaista nismo očekivali takvo interesovanje, a ispostavilo se da radioamaterizam ima budućnost i da trebamo usmjeriti našu energiju u rad sa učenicima osnovnih škola.
Poslije našeg, a kako su nam svi učenici rekli, veoma zanimljivog predavanja i druženja, uslijedilo je niz veoma interesantnih pitanja, kao na primjer: kada ste prvi put pomogli nekome, koja vam je najdalja veza koju ste ostvarili, da li možete da ostvarite komunikaciju sa vanzemaljcima i sl.
Nakon godišnjih odmora i početkom školske godine organizujemo novo druženje i krećemo sa obukom budućih kolega- mladih radioamatera.
U nastavku nekoliko slika sa Kozare.
Informacija: Jovica Knežević, E73JO, predsjednik RK Kozara