Sve je počelo gotovo idealno. Vrijeme fantastično, a i prognoze najavljuju da će vikend biti i topao i sunčan. Predvidjen polazak u petak oko 14h kasnio je nekih pola sata -  sat ali je sve bilo spremljeno i napakovano (da li baš sve???). Krenuli smo sa dva vozila, Draganovim (E73DT) Diskaverijem i Pincgauerom našeg člana Milenka (E73JUG).
Usput smo stali da pokupimo kotlić koji je predvidjen da se sprema u subotu i za koga je bilo pripremljeno dovoljno „divljine“ kao i  „domaćeg“. Kotlić majstor će ovaj put biti Ranko (E73R).

Jedni za drugim, stigosmo na vrh (Pinc i Diskavery) i to u sastavu Zdravko (E77AR), Dragan (E73DT), Ranko (E73R), Mladen (E79BM) i Željko (E77C). Krenuli smo odmah sa istovarom i raspakivanjem, a zatim i sklapanjem antena sa ciljem da se podignu do večeri i da se proba malo „mjesečariti“ u vremenu kada mjesec bude „ispred antena“ jer elevacije naravno nemamo pa ga ne možemo ganjati.

lokacija 1
Lokacija JN94CP

Uspjeli smo sve skupa dići na vrijeme ali pojavila su se dva problema. Prvo, antensko pretpojačalo ne radi! Relej preklapa ali nema razlike između signala sa i bez pretpojačala.  Dobro, nije to to, ali probaćemo i bez njega. Drugi problem, mjesec je negdje na zapadu oko sunca i nema šanse da ga uočimo pa samim tim i da ga „pogodimo“. Propade mjesečarenje. Nema veze, sutra ujutro ćemo pokušati da ga „nahvatamo“ na istoku, ali u contest bez antenskog pretpojačala ..... teško.

oprema
Podešavanje opreme.

Vrijeme je i da se nešto pojede. Malo se zalaže slaninom, kobasicom, sirom.... dok ne bude nešto i sa roštilja. Tu i tamo po neko pivo i malo rakije. Raspoloženje vrhunsko. Ipak, nismo sve ponijeli. Nema niti jedne litre bijelog pa samim tim ni špricera. Auuuu, koja greška tj. zaboravnost. Ali koga (čega) nema bez njega se može (mora). Da se ta greška ne bi ponovila, slijedi partija remija iz koje će poslednja dvojica sledeći put na lokaciju biti obavezni donijeti po 1 litar bijelog, a kisele ionako uvijek ima u izobilju. Ako to nekoga zanima, dužnici su E73R i E73DT.

timeout
Ko plaća vino? Kisele ionako ima!

Nakon još malo sjedenja, druženja i „mudrovanja“ polako smo se spremili na spavanje. Neko u kućicu, neko u Pinca, a neko i u šatore. Ranko i Mladen su svoj šator podigli na „pogrešnom mjestu“ tako da je Ranko ujutro iz istog izašao četveronoške i sav „uvrnut“ od spavanja na „nekom kamenju, grbama i nizbrdici“. Slijedi kafa, doručak i pokušaj mjesečarenja ali ne ide........
Vremena naravno imamo dovljno pa krećemo u pokušaj pronalaska i otklanjanja kvara na pretpojačalu. Za tu priliku treba spustiti antenski sistem, skinuti jednu antenu, spustiti sistem „do kraja“ pa otvoriti kutiju u kojoj se nalazi pretpojačalo. Sve izgleda dobro, napon dolazi na pretpojačalo, relej okida i moralo bi da radi da ga ebeš ali neće, pa neće. Opet dole u kućicu pa malo oko kablova i EVO GA. Prijemni koaks je kratak pa je bio zategnut i zbog toga nije imao dobar spoj sa prijemnikom. Dobro je. Dobili smo ga.

kotlic
Rankovih ruku djelo

Ranko stavlja kotlić da se krčka i pošto imamo dosta vremena igramo još jednu remija (jer dvije litre vina je malo) i novi dužnici su E77C i opet E73DT.  Slijedi malo odmora i „ubijanja oka“ (trebaće za noćas) i konačno u 16 kreće takmičenje. Počinju ga E77AR i mlada snaga i nada E79BM. Veze se redaju sve ide po planu. Tropo fantastičan. Rekord (cca 350 veza i cca 140000 poena) mora pasti.
Raspoloženje na nivou, pristižu još neki članovi: Pero (E78PPP), Dragan (E73ODO), Vojin (E73RV), Milenko E73JUG, Milenko E78MPA, raznorazni izletnici....
Dragan i Mladen 100 tinjak metara niže podižu Draganovu novu antenu – 11 el. DL6WU (završena na lokaciji - balun) jer će se oglasiti u kategoriji C.
Kotlić gotov. Ranko se iskazao kao popriličan majstor za njegovu pripremu i nakon što smo malo „založili“  pridružujem se Zdravki u PPS-u da radimo u duetu – ja za stanicom, a on na ON4KST čatu  „okreće“ talijane i švabe prema nama.

Sve teče prema planu do nekih 03 sata ujutro. Mikrofon nešto zjbv. kao da VF upada u njega. Ne znam šta je, ali neću da budim AR-a ionako je u tim satima CW „više u upotrebi“. Međutim, negdje oko 04 agregat počinje da „štuca“ i dok sam došao do njega stao je sa radom. Nije velik problem jer radi se samo o nestanku goriva. Ustao je i Zdravko te smo nasuli gorivo „do čepa“ kresnuli agregat i sve je izgledalo OK. A onda kreću problemi. Slušalice – mikrofon ne radi. Jedan džek – pregledaj izmjeri i na kraju zamijeni – nije. Drugi džek zamijeni – isto (nije). Kod Dragana u auto po njegove slušalice – ne reaguje. Može CW, ali ni linear više ne radi kako treba..... Šta ima ima, vozi Miško! S nekih 300W veza po vezica negdje oko 230 veza u 0700 i tada mrak! Ugasio se IC275 i neće ni da čuje ponovo da proradi. Otvaranje na brzinu zaviruj, mjeri, sve uzalud. Ovaj put kao za inat nismo ponijeli rezervnu SSB stanicu. IC7000 nije neki, FT290R isto tako, ali bi se moglo barem malo još raditi i uraditi koja veza. Gasi sve uredjaje a loži vatru (Petar majstor) a dim kao uz inat prati Bapsija gdje god da legne. Rečeno mu je da ne radi neke stvari na javnom mjestu i to putu ali nije slušao!

fm pps
FM setup, 5-6 učesnika više!

Oko deset sati jedan dio ekipe zaposjeda FM stanicu i radi u takmičenju kako bi povećao broj učesnika a drugi dio pakuje opremu za povratak. Šteta, propalo je 9 sati rada i obaranje klupskog rekorda. Procjena je da se moglo uraditi 400 veza i oko 170k poena što ostaje obaveza za neki drugi put.

I ovaj put želimo da se zahvalimo Dasto-Semtel (www.zona.ba) na doniranom internetu i Tifany DOO na doniranom gorivu za agegat.
 
Malo statistike dobro dodje.

qso map

Band   QSOs   Points Multi
2m       246     94809  

 QSOs / QRB           2m

     < 100 km :         18    

100 - 199 km :        40    

200 - 299 km :        43    

300 - 399 km :         34    

400 - 499 km :         34    

500 - 599 km :         36    

600 - 699 km :         19    

700 - 799 km :         16    

     > 799 km :          6    

Top Ten / QRB   2m
DR2X             JO40QL   927 km
DA0FF           JO40XL   896 km
DR9A             JN48EQ   874 km
DL0GTH         JO50JP   868 km
DH1CAP        JN48LE   811 km
DR5T             JN47KW   805 km
DK0BC          JN48RN   798 km
DQ8T             JO50VH   793 km
DK0UU         JN48XV   786 km
DL0HTW       JO60QU   779 km

QSOs / DXCC     2m
9A             32   
DL             14   
E7             17   
HA            10   
HB             1   
I               17   
LZ             11   
OE             6   
OK            30   
OM           23   
S5             30   
SP             7   
UR            2   
YO           16