e77c e77arEvo da se "ukratko" osvrnemo i na našu 6m aktivnost u proteklim kontestima na 6m opsegu.

Krenulo se „na vrijeme“ u subotu ujutro oko 8 sati kod Zdravka E77AR na kafi (i rakija naravno), pakovanje stanice, ispravljača, alata, kutije sa „sićom“ (ovdje zapamtiti da je u pitanju jedna kutija) testere, sjekire.... itd. pa prema klubu po ostatak opreme.
U klubu nas je čekao Ranko „Oroz“ - E73R koji je u svoj automobil natovario dio kabaste opreme (pošto je sam u atomobilu), a pokupljen i ostatak stvari tj. antene (5 el. Quad by moja malenkost – sklepan pomoću ko’ca i konopca al’ radi ko’ „DOXA“ i 6 el. Yagi EF0606W1), kanisteri, konopci, klark itd.
Ranko je otišao ispred nas bližim (direktnim) putem, a Zdravko i ja smo nakon još nekoliko kupovina krenuli „obilazinim“ putem jer smo morali navratiti kraj  Rada „Laleta“ – E78ALF po agregati i još nešto opreme koja se nalazi kod njega.

Uglavnom sve je sakupljeno pa smo nakon sastanka sa Rankom (koji nas je sačekao na jednoj raskrsnici) nastavljeno prema vrhu. Obzirom da je put popravljen i nasut i to čak do vrha konačno možemo do kote stići, uz malo pažnje, putničkim automobilom. To što smo se unazad 25 i više godina nanosali stvari na taj isti vrh i sa njega je priča za sebe i srećom „prošlo svršeno vrijeme“.
e77arVrijeme je oblačno i nakon što smo počeli sastavljati antene i spremati ih za dizanje u nekoliko navrata smo morali napuštati posao zbog kiše. Prilikom sastavljanja Yagice utvrđeno je da nedostaju 2 – 3 šarafa za spajanje koja sam izgleda ja potpuno zaboravio tj. nisam ih ni kupio. Dobro, riješićemo to nekako pomoću žice, izolir trake, eksera...  nije bitno snaći ćemo se već.
Opet je počela kiša i krenulo se sa raspremanjem ostatka opreme (u objektu) postavljanje stanice, računara, paljenje agregata itd... i sada dolazi detalj koji ste zapamtili na početku priče – kod  Zdravka kući je uzeta samo JEDNA kutija sa „sićom“ a postoji još jedna. U njoj su slušalice, elektronski taster, kablovi i kablići razni, uglavnom ne može se bez toga. E sada dolazi do izražaja to što je put sređen pa se može ponovo sjesti u automobil i nazad 30-tak kilometara po kutiju, a pošto sam već u gradu onda sam navratio i u željezaru i kupio nedostajuće šarafe. Stigao sam nazad taman kada su Ranko i Zdravko završavali partiju remija u kojoj je Ranko „zijanio“ litru vina i flašu kisele.
Sve je konačno sastavljeno pa je na klark dignut 5 el. Quad, a na glavni stub Yagica EF0606W1.
Sve u svemu, na kraju se u kontestu kasnilo cca 50 minuta i obzirom da su propagacije bile fantastične vjerovatno nam je to kašnjenje „pojelo“ barem 30-tak veza (ribari ili lovci bi rekli barem stotinjak). Tokom popodneva i večeri (tamo negdje do ponoći 6m e73fdeGMT) urađeno je cca 290 veza. Ugasio sam stanicu i otišao na spavanje, a da li sam pogriješio pokazaće vrijeme. Zdravko je, naravno kao i obično, poranio i nastavio oko 03,00 GMT ali bez nekog naročitog uspjeha jer su propagacije bile jako loše cijelo jutro (barem kod nas) sve tamo do nekih 8 – 9 sati po GMT-u kada su opet počele da se javljaju prvo Ukrajinci i Baltik, a zatim i OH, SM pa malo kasnije i G i F.
Sat vremena prije završetka takmičenja ponovo su se navukli oblaci i nakon jednog žestokog groma koji je udario negdje u blizini i dobro prepao Ranka – E73R (koji priznaje da se groma jako boji jer je nekada davno u mladosti bio vrlo blizu kada je grom „polupao“ 20-tak ovaca) ponovo je udarila kiša. Pola sata prije završetka takmičenja smo morali pogasiti uređaje (grmljavina se nastavila) i krenuli smo sa pakovanjem stvari za povratak. Tu smo još u nekoliko navrata prekidali radove zbog kiše ali je na kraju sve spakovano i moglo se krenuti nazad. Sve u svemu jako lijep vikend.
Meni lično prvi „ozbiljniji“ rad na 6 metara i prvi utisak je – jako zanimljiv opseg, vrlo ružan, barem meni, „šum opsega“ (nešto između ššššššš sa 2 metra i krrrrrrrrr sa KT-a) ali vjerovatno se „dužom upotrebom“ navikne, svi signali iz sporadika skoro pa isti tako da je ponekad teško kada te na CW zovu dvojica-trojica razlučiti i primiti samo jednog jer svi „zvone“  (dragi moj KT, gdje možeš preko Rusa što „zvoni“ primiti onog „sitnopiskutavog“ Japanca).
I na kraju rezime: urađeno je 410 veza, 178 QTH polja, 39 zemalja i ostvareno 516k poena. Najviše je bilo Engleza – 64, DL – 46, SM – 29, PA – 26, UR – 23, OZ – 20, F – 18, SP – 18 itd.... Čuo sam samo jednoga JA koga nisam mogao dozvati, a Zdravki se javio jedan W koji je, kaže, odmah „propao“.
Rađeno je sa IC-7000 cca 100W i sa već pomenutim QQ 5 el. i EF0606W1 i sve to već sa naše poznate UKT kote na Ozrenu  - Velika Ostravica na 918 masl.

Biće bolje dogodine, sigurno.

P.S.
Želimo još da se zahvalimo firmi „DASTO semtel“ iz Bijeljine (www.zona.ba) koja nas je  „počastila“ bežičnim pristupom internetu tako da smo po prvi put na vrhu imali puni pristup internetu (a ne samo claster-u via Nokia & telnet) kao i firmi „Fastlink“ iz Doboja (www.fastlink.ba)  koja nam je posudila opremu za bežični internet.

 

Info: Željko Ostojić – Bapsi E77C